Partijas ar izdomu! Neparasti vēlēšanu sarakstu nosaukumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Šajās pašvaldību vēlēšanās par piekļūšanu varas grožiem cīnīsies 599 kandidātu saraksti. Nākamo četru gadu darbam pašvaldībā piedurknes atrotījuši gandrīz 9000 cilvēku. Vēlēšanu sarakstu nosaukumi ar radošu izdomu un labu gaumi neizceļas - tie ir parasti ir patētiski un banāli. Tomēr dažas partijas centušās ieiet vēsturē ar skanīgu un, ja ne citādi, tad vismaz ar savādu, prātā paliekošu nosaukumu.

Daži nosaukumi veidoti, izmantojot vēsturiskus nosaukumus vai analoģijas, citi tapuši, brīvi plūstot radošai domai un vietējas nozīmes jokiem. Abreviatūra V55 neapzīmē stratēģiski svarīgu objektu, autoceļu un pat ne nezāļu iznīcinātāju, bet tas ir saīsinājums no vecā labā joka: «Varakļōni pīci, pīci...»

Nosaukumos partijas izmanto atslēgas vārdus «mājas», «brīvība» «mūsu», «zeme», «spēks», «novads».

Atraktīvākā izpildījumā tas skan: «Par diženu novadiņu», «Mūsu mājas ir te», «Mūsmājas», «Par pareizu izvēli», «Par saimniecisku rīcību», «Strādāsim te», «Kopā ir spēks». No vispārējās plūsmas «izlec» tādas partijas kā «Duvzare», «Sarma», «Likteņdzirnas», «Jaunais vilnis», «Domubiedri», «Spēkam, zemei, dvēselei», «Kalniem pāri» (2013. gada vēlēšanās startēja «Vienmēr kalnā»), «Alternative», «Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām».

Vecākajam kandidātam ir 88 gadi, bet 18 gadu ir 10 kandidātiem. Vēlēšanās kandidē vairāk vīriešu nekā sieviešu – 5454. Sievietes - 3491. Visvairāk vietējā politikā grib iesaistīties cilvēki no 41 līdz 50 gadu vecumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu