Austrumu slimnīcas mediķi gatavi sniegt neatliekamo palīdzību lielam skaitam cietušo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Militāro mācību «Guardian Response» laikā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi apliecināja gatavību sniegt neatliekamo palīdzību lielam skaitam cietušo vienlaikus, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Viņa norādīja, ka militārajās mācībās tika izspēlēti trīs negaidījumi - sprādzieni Daugavpilī un Kuldīgā, kā arī apšaude Rēzeknē. Cietušie ar helikopteriem tika nogādāti RAKUS, un trīs helikopteri pāris stundu laikā atveda pavisam 38 cietušos ar dažādiem ievainojumiem, tostarp sprādzienā norautām ekstremitātēm, smagiem apdegumiem, galvas traumām un šautām brūcēm.

Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs skaidroja, ka informācija par cietušo skaitu un gūtajām traumām, ko saņēmām no negadījumu vietām, ik pēc brīža mainījās gluži kā tas notiekot dzīvē. Spriežot pēc reālistiski veidotajiem ievainojumiem, cietušo stāstītā un citiem faktoriem, mediķi izvērtēja, kuriem palīdzība būtu sniedzama vispirms, bet kuri var gaidīt. «Viss tika darīts kā īstenībā. Cietušos, protams, neoperēja, bet, ja brigāde kopā ar cietušo devās uz operāciju zāli, tad uz prognozējamo operācijas laiku atpakaļ neatgriezās,» norādīja Višņakovs.

Mācību organizatori bija sarūpējuši vairākus negaidītus pavērsienus, lai mediķiem uzdevumu veikšanu padarītu sarežģītāku. «Steidzoties palīgā pēdējiem 14 atvestajiem cietušajiem, helikopters «CH-47 Chinook» stāvēja tiem līdzās ar ieslēgtiem rotoriem. Mediķiem bija grūti sarunāties un saklausīt cietušo sacīto, traucēja arī rotoru radītā spēcīgā gaisa plūsma. Tomēr, neraugoties uz dažādiem sarežģījumiem un lielo cietušo skaitu, Austrumu slimnīcas mediķi ar visu tika galā pat labāk, nekā varētu gaidīt,» pavēstīja Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs.

Tā kā mācības norisinājās brīvdienā, RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā atradās tikai dežūrpersonāls, kuram bija jāgādā arī par citiem pacientiem, tādēļ ievērojams skaits mediķu tika izsaukts no mājām. «Visi mobilizētie mediķi ieradās aptuveni stundas laikā. Nešaubos, ka reālas nelaimes gadījumā tas notiktu vēl ātrāk,» sacīja Višņakovs.

ASV armijas sadarbībā ar Latvijas Zemessardzi rīkoto mācību «Guardian Response» mērķis bija trenēt militārā un civilā sektora sadarbību krīzes gadījumā. Mācību dalībnieki pilnveidoja iemaņas dzīvību glābjošo pasākumu veikšanā, kā arī smagi cietušu pacientu transportēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu