Bērnu drošība vasarā: vai par savējiem jau parūpējies?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Pirms vasaras brīvlaika sākuma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iesaka ar bērniem pārrunāt drošas vasaras pavadīšanas pamatprincipus. Pagājušā gada statistika ir traģiska: ugunsgrēkos gāja bojā 95 cilvēki, no tiem četri bija bērni; ugunsnelaimēs cieta 302 cilvēki, no tiem 20 bērni. Turklāt atpūta pie ūdens pērn traģiski beidzās 44 cilvēkiem, to skaitā arī diviem bērniem, kuri noslīka.

Tāpēc aicinām vecākus laikus ar bērniem pārrunāt tēmas, kas saistītas ar drošību vasarā un rīcību ārkārtas situācijās, lai šovasar atpūta brīvā dabā nepārvērstos traģēdijā, neciestu un neietu bojā bērni.

Lai šo vasaru aizvadītu bez traģiskiem nelaimes gadījumiem, VUGD ierosina peldēties tikai oficiālajās peldvietās, vai, ja tuvumā nav šādu peldvietu, tad tādās peldvietās, kuru krasts ir lēzens, ar cietu pamatu, bez lielas straumes un atvariem. Pirms peldēšanās noteikti ir jāpārbauda ūdenstilpes gultne, jo ziemas laikā tā varbūt mainījusies un uz tās var atrasties dažādi priekšmeti. Nodarbojoties ar kādu no ūdens sporta veidiem vai vizinoties ar laivu, kuteri vai kādu citu peldlīdzekli, visiem obligāti jāvelk glābšanas vestes.

Pie ūdenstilpēm uz mirkli nepieskatīts bērns var pakļūt zem ūdens un noslīkt. Piemēram, piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir izveidots dīķis vai atrodas piepūšamais baseins.

Atstājot bērnus vienatnē iekštelpās, VUGD aicina vecākus parūpēties, lai bērniem pašiem nav jāgatavo vai jāsilda ēdiens uz plīts, jo, nepareizi darbojoties ar plīti vai aizmirstot ēdienu uz tās un aizskrienot ar draugiem spēlēties, var izcelties ugunsgrēks.

Ne vienmēr bērnu izraisīto ugunsgrēku iemesls ir pārgalvība vai palaidnība,

jo ugunsgrēki nereti izceļas tieši no bērnu nezināšanas vai neprasmes veikt saimnieciskos darbus. Pirms uzticat bērniem patstāvīgi darboties ar plīti vai kādu citu sadzīves tehniku, VUGD ierosina vecākiem kopā ar bērniem to izmēģināt, piemēram, gatavot ēdienu un tikai pēc tam ļaut bērnam rīkoties patstāvīgi virtuvē.

Ja bērni vasaras brīvlaiku pavada pilsētā, VUGD aicina viņus neizvēlēties par pastaigu un rotaļu vietu pamestas jaunceltnes un ēkas.

Pērn pastaiga mežā nelāgi beidzās 70 cilvēkiem, no kuriem seši bija bērni, jo tie apmaldījās un pašu spēkiem nevarēja izkļūt ārā no meža.

Nereti brīžos, kad notikusi kāda nelaime, ne tikai bērni, bet arī pieaugušie apjūk un nezina, kā pareizi jārīkojas un kur ir jāzvana, lai saņemtu palīdzību. Pieaugušajiem ir jāpārrunā ar bērniem rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime - jāpārrunā tas, kuros gadījumos ir jāzvana ugunsdzēsējiem glābējiem uz tālruni 112 un kāda informācija jāsniedz piezvanot, kā arī jāpārrunā iespējamā rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime, bet nav pieejams telefons, ka tad ir jāmeklē tuvākais pieaugušais un jāizstāsta par notikušo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu