Tiesībsargs aicina «zemās funkcionalitātes dēļ» reorganizēt VBTAI

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Zemās funkcionalitātes dēļ» Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) būtu jāreorganizē, šodien starptautiskajā konferencē «Novērst vardarbību pret bērniem - kā īstenot labu un koordinētu sadarbību?» aicināja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzskata, ka normatīvajos aktos noteiktais bērna tiesību aizsardzības mehānisms vardarbības gadījumā netiek pienācīgi īstenots, un tas nedarbojas efektīvi.

Pēc viņa paustā, jābūt koordinējošai, uzraugošai un sodošai, turklāt nosacīti neatkarīgai institūcijai, kura ir ārpus vienas ministrijas pakļautības un ar tādām funkcijām un pilnvarojumu, kas nodrošina koordināciju ar visām valsts un pašvaldību iestādēm, bērnu tiesību ievērošanas pārraudzību un uzraudzību, kā arī administratīvi represīvo funkciju.

Tiesībsargs uzsver, ka atbildīgā institūcija jeb VBTAI jāreorganizē, jo šādai inspekcijas darbībai neesot jēgas. Bāriņtiesu metodiskās vadības funkciju var nodot Labklājības ministrijai (LM), bet uzticības tālruni - nevalstiskajam sektoram.

Vienlaikus tiesībsargs aicina attīstīt labklājības ministra Jāņa Reira (V) ierosināto priekšlikumu par Bērnu lietu sadarbības padomi, tomēr nevis kā konsultatīvu padomi, bet kā valsts pārvaldes iestādi ar visām minētajām funkcijām.

Pēc Jansona paustā, Bērnu lietu sadarbības padomē būtu nosacīti jāietilpst konsultatīvā padome, kas sastāv no nozaru un sabiedrisko organizāciju ekspertiem. Tiesībsargs uzskata, ka konsultatīvs veidojums bez tiešas ietekmes uz valsts un pašvaldību institūcijām nespēs realizēt neko, kas izriet no Latvijas starptautiskajām saistībām un nacionālajiem tiesību aktiem.

Vienlaikus Jansons skaidroja, vai katrā gadījumā jāsoda vecāki, jo vecāki var būt izturējušies vardarbīgi pret bērnu savas nezināšanas dēļ, rīkojušies savas dzīves pieredzes vadīti. Iespējams, viņiem vispirms jāpalīdz kļūt par labākiem vecākiem, proti, jāsniedz atbalsts bērnu audzināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu