Topošais KNAB vadītājs savulaik studējis kopā ar vairākiem politiķiem pietuvinātām personām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam izvirzītā Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) amatpersona Jēkabs Straume savulaik studējis kopā ar vairākiem politiķiem pietuvinātām personām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Straume 1999.gadā absolvēja Latvijas Policijas akadēmiju. Viņa kursabiedrs ir bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, pašreizējais Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes deputāta kandidāts Juris Jurašs.

LETA noskaidroja, ka Straumes kursā mācījās arī 2016.gada marta sākumā par premjera ārštata konsultatīvo darbinieku politisko partiju sadarbības jautājumos ieceltais advokāts Māris Grudulis. Viņš arī savulaik bija Ventspils mēra Aivara Lemberga juridiskais pārstāvis.

Tāpat Straume studēja kopā ar Rīgas mēra Nila Ušakova (S) ārštata padomnieku juridiskajos jautājumos Jāni Dzanuškānu, satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) padomnieku Arti Stucku, kā arī Jāņa Reira (V) vēl kā finanšu ministra padomnieku Jāni Dambīti.

Pats Straume šodien savā pirmajā preses konferencē norādīja, ka viņam bija «slavenais 1999.gada izlaidums» un viņa kursabiedri ir daudzi cilvēki, taču ar šīm personām kandidēšanu uz KNAB priekšnieka amatu viņš neesot apspriedis. Straume pieļāva, ka kursabiedriem viņa kandidatūras virzīšana būs pārsteigums.

Jau ziņots, ka konkursa komisija šodien vienojās KNAB priekšnieka amatam virzīt Straumes kandidatūru.

1976.gadā dzimušais Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Pildot dienesta pienākumus, Straume piedalījies starptautiskās misijās, kā arī pārstāvējis Latviju un MIDD NATO institūcijās.

Straume ir absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot profesionālo maģistra grādu un jurista kvalifikāciju.

Kā pēc komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja tās vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, komisijas lēmums bija vienbalsīgs. «Straumes priekšrocības ir atbilstoša izglītība, ļoti labas svešvalodu zināšanas, īpaši angļu valodas, ilgstoša pieredze vadošā amatā un pieredze vairākās starptautiskajās misijās. Ļoti laba papildus izglītība. Komisija saskatīja šajā personā līdera īpašības, cilvēku, kurš spētu vienoti mobilizēt KNAB kolektīvu kopējai cīņai pret korupciju,» uzsvēra Citskovskis.

Viņš akcentēja, ka pirms stāšanās dienestā MIDD Straume strādājis Valsts policijā, kuras kompetencē tolaik bijusi arī korupcijas apkarošana. Straume strādājis tieši nodaļā, kas apkaro korupciju.

Tagad konkursa komisijas izraudzītais kandidāts būs jāvērtē valdībai. Ja valdības lēmums būs Straumem labvēlīgs, tad par viņa apstiprināšanu vai neapstiprināšanu KNAB priekšnieka amatā galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu