Akcijas pret seksuālo vardarbību laikā saņemts 761 zvans

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotajā informatīvajā akcijā «Pārtrauc klusēšanu!» tik saņemts 761 zvans, informēja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Akcijas laikā 408 gadījumos tika sniegta psiholoģiskā palīdzība, no šīm konsultācijām 35 gadījumos zvanītāji vērsās pēc emocionālas palīdzības, 14 - fiziskas, vienā - seksuālas vardarbības gadījumā.

Kā norāda Zariņš, piecos gadījumos par iespējamu fizisko un emocionālo vardarbību pret bērniem ģimenē un bērnu neatbilstošu aprūpi vecāku alkohola lietošanas dēļ informācija tika nodota attiecīgās pašvaldības sociālajam dienestam turpmākajam darbam.

Būtiskākie jautājumi akcijas norises laikā bija saistīti ar vardarbību ģimenē, depresīvu bērnu emocionālo stāvokli, zemu pašvērtējumu, saskarsmes grūtībām, kā arī bērnu drošību internetā, vecāku emocionālu vardarbību pret bērniem un bērnu pamešanu novārtā, tāpat arī bērnu tiesību ievērošanas jautājumiem izglītības iestādēs.

VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja skaidroja, ka seksuālās vardarbības gadījumi ir pati sensitīvākā tēma, jo par to kautrējas un baidās runāt gan upuri, gan vardarbības liecinieki vai cilvēki, kuri par to tikai nojauš. «Tomēr seksuālās vardarbības sekas vairumā gadījumu var atstāt ļoti būtiskas sekas uz upuri, kas izpaužas visā turpmākajā dzīvē. Tādēļ ir tik svarīgi pārvarēt bailes un kaunu un runāt par šiem jautājumiem,» pauda Vēja.

Saistībā ar bērnu seksuālas izmantošanas gadījumu atklāšanu ļoti būtisks ir arī bērnu nopratināšanas process, jo bērnu teiktais var būt vienīgais pierādījums, kas palīdz atklāt noziegumu un pasargāt cietušo. Lai nopratināšanas procesā mazinātu bērnu atkārtotu traumēšanu un iegūtu pēc iespējas kvalitatīvākus pierādījumus kriminālprocesam, šovasar Rīgā un Rīgas reģionā tiks uzsākts pilotprojekts «Bērna māja» - efektīvākai institūciju sadarbībai seksuāli izmantotu bērnu nopratināšanā. Pilotprojekta ieviešanu koordinē centrs «Dardedze» ar LM, Tieslietu ministrijas un Tiesu administrācijas atbalstu.

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu