Karostā uz vēlēšanām atnāk pirmo reizi 30 gadu laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Liepājā Karostā uz vēlēšanām nāk neparasti daudz cilvēku - pat tādi, kas neatkarīgajā Latvijā nav piedalījušies nevienās vēlēšanās, informē Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu speciālizlaidums. Gados vecākie atceras, kā padomju laikos steigušies uz iecirkņiem pēc iespējas agrāk no rīta, lai tiktu pie mandarīniem un apelsīniem. Savukārt jaunieši, kā izrādās, nezina alfabētu.

Liepājnieki vēlēšanu iecirknī ierodas, jau zinot, par kuru sarakstu balsos, bet aiz norobežojuma meklē pildspalvu - vēlas kādam kandidātam ielikt pluszīmi, bet kādu no saraksta izsvītrot. Kopumā liepājnieki vēlēšanas uztver kā svinīgu notikumu un ierodas labā noskaņojumā. Savukārt, kas Karostas iedzīvotājus motivējis tik aktīvi balsot, redzēsim pēc tam, kad tiks atvērtas vēlēšanu urnas, vēsta LTV. Tikmēr Rīgā, Imantas mikrorajona iecirkņos jau sāk veidoties rindas. Tur pirmo reizi uz vēlēšanām atnākušie jaunieši mīņājas pie durvīm, nezinot, kā rīkoties tālāk.

Izrādās, ka jaunieši nezina no galvas alfabētu, tāpēc nesaprot, kur viņiem jādodas.

LTV komanda pamanījusi, ka ir cilvēki, kas ilgi kavējas balsošanas vietā aiz norobežojuma. Tas, visticamāk, liecina, ka cilvēki vēl prāto un ilgi pēta sarakstus.

Ķekavas novadā, kur balsotājiem ir vislielākā izvēle - 14 saraksti, jau pēc 12.00 dienā pie iecirkņa veidojās rinda. «Iekārojama līgava» ir arī Daugavpils ar 13 sarakstiem, kā arī Rīga un Jūrmala ar 12. Jūrmalā Ķemeru vēlēšanu iecirkni vada mācītājs Atis Grīnbergs, bet vēlēšanu komisijas pārstāvji strādā, tērpušies latviešu tautastērpos, ziņo LTV. Grīnbergs LTV ziņu dienestam atklāja, ka balsot ieradusies kāda 99 gadu veca kundze un, enerģiski jokojot, visus sasmīdinājusi.

Kundze smējusi: «Jāizsvītro visi un jāieraksta sevi.»

Lielākā daļa cilvēku ienāk vēlēšanu iecirknī, ātri nobalso un steidzas projām baudīt nedaudz salto, bet saulaino brīvdienu.

Politologs Ivars Ījabs LTV saka, ka nevar sacīt, ka izvēles nav, - ir un tā ir jāizmanto. «Jautājums, cik tā ir kvalitatīva, bet tā jau ir plašāka problēma, jo politikā iet tie, kas iet. Tie, kas ir gatavi piedalīties.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu