Ventspilī vēlēšanu kabīnē grib ieiet divatā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Uldis Lūks / LETA

Ventspilnieki domāja, ka būs provokācijas un aģitācija, bet izrādījās, ka viss norit mierīgi. Vienīgā atšķirība - ielās vairāk pašvaldības policistu un ceļu policijas ekipāžu, novēroja Latvijas Televīzijas (LTV) filmēšanas grupa, kas dienas garumā apceļo novadus, vērojot, kā Latvija elpo vēlēšanu dienā.

Šīs vēlēšanas Ventspilī, kur iesniegti septiņi saraksti, solījās būt neprognozējamas. Par to lika aizdomāties kādas ventspilnieces vēršanās tiesībsargājošās instancēs ar prasību pārbaudīt vietējā laikrakstā publicēto materiālu par vēlēšanu sarakstu iesniegšanas aizkulisēm. Prasība tika pārbaudīta, bet pārkāpums netika konstatēts, stāsta LTV ziņu speciālizlaidumā. Par krēsliem domē cīnās 86 kandidāti, vecākajam ir 86 gadi.

Ventspilnieki bažījās, ka būs pārkāpumi, aģitācijas ierobežojuma pārkāpumi, bet vēlēšanas visos 13 iecirkņos norit bez starpgadījumiem. Vienīgās problēmas saistītas ar vēlētāju brīvības izpratni.

Gadās tādi, kas grib vēlēšanu kabīnē ieiet divatā. Kad iecirkņa darbinieces aizrāda, balsotāji jūtas aizskarti un prasa: «Kāpēc nedrīkst?»

Pirms četriem gadiem Ventspilī vēlēšanu aktivitāte bija zema, bet tagad jau nobalsojuši 38,9%. Nav noslēpums, ka Ventspilī dzīvo ne mazums krievvalodīgo un nepilsoņu, kuriem ir sava pozīcija, bet tiesību balsot nav.

Tikmēr Rundāles novada ļaudis balso kūtri, jo nav jau par ko - saraksts tikai viens, liecina LTV sižets. Pirms četriem gadiem aktivitāte bija lielāka, jo novadā dzīvoja vairāk cilvēku. Iecirknī pastāsta, ka novadā reāli dzīvojošo skaits sarucis. Ne mazums ir tādu, kas deklarēti novadā un iekļauti sarakstā, bet visi zina, ka viņi devušies uz ārzemēm.

Salaspils novada nomalē dzīvojošos uz vēlēšanām par brīvu vizina moderns pašvaldības autobuss.

Valmierieši savu izvēli izdarījuši iepriekš - daļa grib izmaiņas un «jaunu elpu», daļa «pārbaudītas vērtības».

Politologs Juris Rozenvalds sarunā ar LTV atzina, ka vēlēšanu aktivitāti visā Latvijā ietekmējusi jaunā situācija ar sociālajiem tīkliem, respektīvi, to pieejamība un jaunie lietošanas ieradumi. Viņš norādīja, ka Rīgā konkurence ir sīva, bet bažīgu viņu dara tas, ka konkurence iegājusi «vecajās sliedēs». Diemžēl priekšvēlēšanu cīņā tiek izmantota argumentācija latvieši-krievi, dalot vēlētājus divās nometnēs. Pēc politologa domām,

vislielākā intriga par rezultātiem ir Rīgā. Krēslu šūpošanās iespējama Liepājā.

Viņš šaubās, vai citās lielajās pašvaldībās ar ilggadējiem mēriem - Ventspilī, Jēkabpilī, Jelgavā - kaut kas daudz mainīsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu