Vāgnera nama renovācijas projekta izmaksas sasniedz € 18,8 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Vāgnera nama renovācijas projekta pašreizējās izmaksas sasniedz 18,8 miljonus eiro, un Kultūras ministrijai (KM) līdzekļu šādam projektam nav, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja KM Valsts sekretārs Sandis Voldiņš

Viņš piebilda, ka, tas ir tikai sākotnējais aprēķins, un projekta kopējā summa var mainīties. Lai īstenotu projektu, ministrijai aicina izmantot publiskās un privātās partnerības iepirkuma modeli.

Viņš norādīja, ka partnerības iepirkuma projekts, vispirms, var ilgt gadu. Pēc tam, ēkas remontdarbi varētu tikt realizēti trīs gadu garumā. Saskaņā ar iepirkuma līgumu, valsts varētu 27 gadu laikā pilnībā atpirkt ēku, katru gadu maksājot noteiktu daļu no summas.

Taču, runājot par ēkas uzturēšanu līdz valsts izpirkuma beigām, par to varētu būt atbildīga Rīgas Riharda Vāgnera biedrība. Tā ir nevalstiskā organizācija, kas izveidota 2015.gadā. Biedrība esot gatava izstrādāt dažādus projektus peļņas gūšanai, lai būtu iespējams uzturēt ēku. Galvenokārt tiek diskutēts par muzeja izveidi, kā arī baroka laika un Vāgnera mūzikas koncertiem.

«Veicot apsekojumus, eksperti ir secinājuši, ka, ja tuvāko trīs līdz četru gadu laikā ar Vāgnera namu netiks nekas darīts, tad pēc 15 gadiem uz valsts zemes atradīsies jauns valstij piederošs grausts,» norādīja Voldiņš.

Ēka Riharda Vāgnera ielā 4 ir pazīstama ar nosaukumu «Vāgnera zāle», un tajā kādreiz ir atradies Rīgas pirmais Pilsētas muzikālais teātris. Šajā namā no 1837.gada līdz 1839.gadam operas diriģēja pasaules slavenais komponists Rihards Vāgners. Tāpat no 1988.gada līdz 2006.gadam šajā namā ir darbojusies Vāgnera koncertzāle.

Nams sevī slēpj starptautiskas nozīmes kultūras centra, kultūras tūrisma un Rīgas tēla pievilcības potenciālu, pārliecināta KM. Tādēļ Vāgnera namam ir nepieciešama restaurācija, lai to varētu atgriezt pilsētas sabiedriskajai dzīvei, kā arī ar kultūras tūrismu saistītām aktivitātēm.

Jau ziņots, ka Vāgnera biedrība vērsās KM ar priekšlikumu, ka Vāgnera ēka būtu atjaunojama Publiskās privātās partnerības ietvaros. Lai virzītos uz priekšu, KM noslēdza iepirkuma līgumu ar SIA «PKC», lai veiktu situācijas analīzi un sagatavotu no visiem aspektiem pamatotus priekšlikumus par publiskās un privātās partnerības iepirkumu modeļiem un labākās alternatīvas izvēli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu