No 3.līmeņa pensiju plānu kapitāla pirmajā ceturksnī izmaksāti € 9,9 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 3.līmeņa pensiju plānu kapitāla šī gada pirmā ceturkšņa laikā tika izmaksāti 9,9 miljoni eiro, kas ir par 6,4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

No kopējās summas 99% tika izmaksāti saistībā ar pensijas vecuma iestāšanos.

FKTK vērtē, ka iedzīvotāju interese par pensijas uzkrājumu veidošanu saglabājas augsta - 2017.gada pirmajos trijos mēnešos veiktais iemaksu apmērs privātajos pensiju plānos sasniedzis jaunu vēsturisko maksimumu.

Šī gada pirmajā ceturksnī pensiju 3. līmeņa plānos tika iemaksāti 14,8 miljoni eiro, tas ir, par 15,8% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tai skaitā dalībnieku iemaksas pieauga par 17,9%, un darba devēju iemaksas par 7,5%. Marta beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 391,5 miljonus eiro, ceturkšņa laikā pieaugot par 2,9%.

Vidējais pensiju plānu ienesīgums pirmajā ceturksnī bija 1,7%, un individuāliem plāniem tas bija robežās no -0,4% līdz +5,4%.

Marta beigās pusi no pensiju plānu portfeļa veidoja ieguldījumu fondu apliecības, no kurām 49% fokusējās uz ieguldījumiem fiksēta ienākuma instrumentos un 45% uz ieguldījumiem akcijās vai to indeksos. Otrs lielākais īpatsvars kopējā portfelī bija ieguldījumiem parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (38,5%), no kuriem 69% bija valsts emitētie vai garantētie vērtspapīri. Līdz ar pozitīvām tendencēm finanšu tirgos kopš 2016.gada septembra samazinās naudas līdzekļu īpatsvars pensiju plānu kopējos ieguldījumos (noguldījumi un prasības uz pieprasījumu marta beigās veidoja 10,1% no kopējiem ieguldījumiem), jo pārvaldnieki saskata potenciāli ienesīgākas ieguldījumu iespējas.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs ceturkšņa laikā samazinājās par 10,1 miljonu eiro, marta beigās sasniedzot 98,9 miljonus eiro, un arī šo ieguldījumu īpatsvars kopējā portfelī samazinājās no 28,5% līdz 25,3%.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojošos dalībnieku skaits ceturkšņa laikā pieauga par 3600 jeb par 1,3% un marta beigās sasniedza 275 773, kas ir 28,3% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu