Gavars: Rīgā četros vēlēšanu iecirkņos no zāles tikuši izraidīti novērotāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Četros vēlēšanu iecirkņos Rīgā pašvaldību vēlēšanu balsu skaitīšanas laikā no zāles tikuši izraidīti novērotāji, portālam TVNET stāstīja Rīgas domes deputāts Valdis Gavars («Vienotība»).

Viņam ir informācija, ka iecirkņos Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā, privātajā skolā «Rims-Rīga International Meridian School», Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un «Rīgas piena kombinātā» bija salūzušas vēlēšanu zīmju skaitīšanas iekārtas. Tādēļ arī novērotāji izdzīti no telpām, un balsu skaitīšana notikusi aiz slēgtām durvīm.

Gavars ar sūdzību vērsies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), lūdzot atcelt rezultātus 38 iecirkņos, balstoties ne tikai iepriekš minētajos, bet arī citos iespējamos pārkāpumos. Viņš uzskata, ka nepieciešams «izklīdināt bažas par ticamību vēlēšanu rezultātiem».

Apšaubāma Gavaram šķitusi vēlēšanu urnu drošība iepriekšējās balsošanas dienās. «Urnas bija mazas, salīdzinot ar smagajām kastēm. Tur pat varēja iebāzt roku,» stāstīja politiķis. Viņš norādīja, ka urnas pa nakti netika apsargātas, tāpat nav bijušas arī videokameras, kas varētu nodrošināt pārliecību par to, ka urnas neviens nav aizticis. Tāpat iepriekšējās balsošanas dienās klāt nav bijuši arī vēlēšanu novērotāji.

Nepatīkams pārsteigums politiķim bijis arī par lielo nederīgo aplokšņu daudzumu, kuru skaits pēc tam krasi samazinājies. Gavars norādīja, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos Rīgā, dažos pat 20-30% aplokšņu nav bijušas apzīmogotas, tātad tās nav bijušas derīgas. Tāpat bijušas ziņas arī par daudziem sabojātiem vēlēšanu biļeteniem.

Kā piemēru politiķis minēja Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā ierīkoto 4. vēlēšanu iecirkni. Par to sākotnēji CVK mājaslapā parādījusies informācija, ka no 502 tikai 343 aploksnes atzītas par derīgām. Savukārt pēc tam komisija vēstījusi, ka derīgas bijušas visas aploksnes.

Gavars norādīja arī uz nepareizi aizplombētām urnām un to, ka daudziem vēlētājiem bijusi liegta viņu pilsoņa pienākuma izpildīšana, jo kāds to jau bija izdarījis viņu vietā. «Cik ilgi varēs aizbildināties ar cilvēcisku kļūdu? Labākajā gadījumā tā ir sistēmiska kļūda, kas arī ir jālabo. Sliktākajā gadījumā kāds kaut ko darījis nepareizi,» teica Gavars. Viņš norādīja, ka par nepareizu balsu skaitīšanu Krimināllikuma 92. pantā ir paredzēta brīvības atņemšana līdz četriem gadiem vai naudas sods.

CVK pašlaik atturas no vērtējuma, vai Gavara sūdzībā minētie pārkāpumi ir pietiekami, lai atceltu attiecīgo iecirkņu rezultātus. Piektdien, 9.jūnijā, paredzēta sēde, kurā sūdzība tiks izskatīta.

Komisijā norāda, ka Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz iespēju atcelt vēlēšanu iecirkņa rezultātus, ja tiek konstatēts, ka vēlēšanās pieļauti tādi pārkāpumi, kas varēja ietekmēt vēlēšanu iznākumu. Ja tiek pieņemts lēmums anulēt rezultātus, tad attiecīgajos iecirkņos rīkojama atkārtota balsošana.

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa stāstīja, ka atkārtotas balsošanas gadījumā konkrēto iecirkņu sarakstos iekļautajiem vēlētājiem tiktu nosūtīti atkārtoti paziņojumi un atkārtotās balsošanas dienā vēlētājiem būtu iespēja vēlreiz balsot par tiem pašiem kandidātu sarakstiem, kuri bija pieteikti 3.jūnija vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu