Arī NA vērsusies ar sūdzību CVK par iespējumu pārkāpumu vēlēšanās Rīgā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālās apvienības (NA) Rīgas nodaļas valdes priekšsēdētājs Dainis Locis frakcijas vārdā parakstījis iesniegumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), kurā aicina izskatīt iespējamu pārkāpumu pašvaldību vēlēšanās galvaspilsētā, noskaidroja portāls TVNET.

Kāda vēlētāja bija vērsusies NA ar saviem novērojumiem vēlēšanu laikā. Viņa bija nobažījusies tieši par iepriekšējo nobalsošanu vēlēšanās. Pēc sievietes novērojumiem, vēlēšanu urnas izskatījās tā, ka tajās varētu iebāzt pat roku, tādējādi būtu iespējams veikt manipulācijas ar iekšā esošajām aploksnēm. Tāpat urnas neesot arī pienācīgi apsargātas. Locis stāstīja, ka vēlētāju uztrauc, ka tieši iepriekšējā nobalsošanā saskaitītās balsis varētu būt palīdzējušas varu Rīgā atkārtoti nostiprināt «Saskaņai».

Pēc Loča teiktā, NA neuzskata, ka pārkāpumi vēlēšanās būtu varējuši nozīmīgi ietekmēt rezultātu. «Mums ir savs pārstāvis CVK Ritvars Eglājs, kurš pastāstīja, ka nevajadzētu būt bažām par rezultātu ietekmēšanu. Tomēr pārkāpumi vienmēr notiek, un mēs uzskatām, ka CVK arī vajadzētu izskatīt sūdzības un secināt, vai tā ir bijusi neizdarība, vai ietekmēti rezultāti,» portālam TVNET stāstīja Locis.

TVNET jau vēstīja, ka par pārkāpumiem vēlēšanās Rīgā sūdzību CVK iesniedzis arī Rīgas domes (RD) deputāts Valdis Gavars («Vienotība»).

Viņam ir informācija, ka iecirkņos Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā, privātajā skolā «Rims-Rīga International Meridian School», Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un «Rīgas piena kombinātā» bija salūzušas vēlēšanu zīmju skaitīšanas iekārtas. Tādēļ arī novērotāji izdzīti no telpām, un balsu skaitīšana notikusi aiz slēgtām durvīm.

Gavars ar sūdzību vērsies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), lūdzot atcelt rezultātus 38 iecirkņos, balstoties ne tikai iepriekš minētajos, bet arī citos iespējamos pārkāpumos. Viņš uzskata, ka nepieciešams «izklīdināt bažas par ticamību vēlēšanu rezultātiem».

Apšaubāma Gavaram šķitusi vēlēšanu urnu drošība iepriekšējās balsošanas dienās. «Urnas bija mazas, salīdzinot ar smagajām kastēm. Tur pat varēja iebāzt roku,» stāstīja politiķis. Viņš norādīja, ka urnas pa nakti netika apsargātas, tāpat nav bijušas arī videokameras, kas varētu nodrošināt pārliecību par to, ka urnas neviens nav aizticis. Tāpat iepriekšējās balsošanas dienās klāt nav bijuši arī vēlēšanu novērotāji.

Nepatīkams pārsteigums politiķim bijis arī par lielo nederīgo aplokšņu daudzumu, kuru skaits pēc tam krasi samazinājies. Gavars norādīja, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos Rīgā, dažos pat 20-30% aplokšņu nav bijušas apzīmogotas, tātad tās nav bijušas derīgas. Tāpat bijušas ziņas arī par daudziem sabojātiem vēlēšanu biļeteniem.

CVK pašlaik atturas no vērtējuma, vai Gavara sūdzībā minētie pārkāpumi ir pietiekami, lai atceltu attiecīgo iecirkņu rezultātus. Piektdien, 9.jūnijā, paredzēta sēde, kurā sūdzība tiks izskatīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu