Aplikāciju ādas vēža diagnostikai izmantojuši ap 2000 iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezmaksas mobilo programmu «We care, be aware», ar kuras palīdzību var veikt dzimumzīmju pārbaudi un melanomas testu, izmantojuši 2118 Latvijas iedzīvotāji, informēja programmas pārstāvis Toms Kursītis.

Viņš pavēstīja, ka no pārbaudītajiem ādas veidojumiem 171 jeb 8% bijuši aizdomīgi ādas veidojumi, ar kuriem rekomendēts vērsties pie ārsta, savukārt četriem cilvēkiem konstatētas nepārprotamas melanomas pazīmes. «Viņi ir saņēmuši ārsta konsultāciju un nosūtīti tālākai ārstēšanai,» skaidroja Kursītis.

Onkologs Aleksandrs Derjabo norādīja, ka iegūtie rezultāti apstiprina, ka mobilajai lietotnei ir liela nozīme. «Tas ir apsveicami, ka ar jaunajām tehnoloģijām tik īsā laika posmā iespējams atklāt jau četrus melanomas gadījumus. Uzskatu, ka mobilās lietotnes darbība viennozīmīgi ir jāturpina, jo ieguvums no tās ir liels,» teica Derjabo.

Vienlaikus Starptautiskā Viroterapijas centra izpilddirektore Kristīne Jučkoviča norādīja, ka, izvērtējot mobilās lietotnes lietotāju skaitu un iegūtos rādītājus, redzams, ka lietotne sabiedrībai ir nepieciešama un izpilda savu sākotnējo misiju - palīdzēt atklāt melanomu savlaicīgi. Nolemts mobilās lietotnes darbību turpināt ilgtermiņā, tāpēc turpmāk katram būs iespēja veikt bezmaksas ādas veidojumu pārbaudi, izmantojot šo mobilo programmu.

«We care, be aware» ir melanomas skrīninga tests, kas ir pieejams katram viedtālruņa lietotājam bez ierobežojumiem. Ar tās palīdzību iespējams veikt bezmaksas melanomas skrīninga testu attālināti, ātri, jebkurā laikā un vietā, kur pieejams internets. Ar mobilās lietotnes palīdzību saņemtos dzimumzīmju attēlus izvērtē onkologs. Skrīninga rezultātus lietotājs saņem uz norādīto e-pastu trīs dienu laikā pēc skrīninga testa veikšanas.

Visi ievadītie personas dati ir konfidenciāli un tos var izmantot tikai konkrēto datu norādītājs. Programmu «We care, be aware» ir izstrādājis Starptautiskais Viroterapijas centrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu