CVK izsludina atkārtotas vēlēšanas Ķekavas novada 785.iecirknī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma izsludināt atkārtotas vēlēšanas Ķekavas novada 785.iecirknī. Lūguma iesniedzējas rīcībā ir ziņas, ka šajā iecirknī pie balsu skaitīšanas esot atrasti par sešiem biļeteniem vairāk nekā bijuši paraksti Jau ziņots, ka Ķekavas novada domē no 14 kandidējušajām partijām tikuši deviņi politiskie spēki.

(Pievienota 2. un 3.rindkopa)

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars žurnālistiem pēc sēdes stāstīja, ka komisijas darbs saistībā ar notikušo vērtēts netiks. Pēc viņa teiktā, komisija jau vēlēšanu laikā bija ziņojusi, ka kastē ir vairāk derīgu aplokšņu nekā ir parakstījušos vēlētāju skaits. Kastē tika atrasts par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā iecirknī nobalsojušo iedzīvotāju, un šīs sešas balsis ir pietiekamas, lai ietekmētu rezultātus. Komisija rīkojusies pareizi, ziņojot par notikušo un uz laiku pārtraucot nobalsošanu. Tā tikusi atsākta cerībā, ka liekās aploksnes neradīs nozīmīgas izmaiņas rezultātos. «Šoreiz tas nebija šis gadījums,» teica Cimdars.

Tiek pieļauts, ka komisijas locekļi kļūdījušos nepierakstot kādu vēlētāju, kurš bija nobalsojis. Iespējams arī tas, ka kāds cilvēks vēlēšanu dienā uz iecirkni bija devies ar aploksni, kas saņemta iepriekšējās nobalsošanas dienās. CVK priekšsēdētājs norādīja, ka tam komisijas locekļi līdzi izsekot nevar. Tajā pašā laikā Ķekavas novada komisijas pārstāvji rosināja, ka uz aploksnēm tiktu norādīts, kurā dienā tā saņemta.

Lūgumu atcelt vēlēšanas šajā iecirknī bija izteikusi nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāta kandidāte Ieva Arnte.

Kā ziņots, Arnte informēja, ka Ķekavas novadā VL-TB/LNNK sarakstam pietrūka piecas vēlētāju balsis, lai pārvarētu 5% barjeru. «No vienas puses mēs esam gatavi pieņemt šo zaudējumi, bet manā rīcībā ir informāciju, ka 785.iecirknī pie balsu skaitīšanas esot atrasti par sešiem biļeteniem vairāk nekā bijuši paraksti,» pauda Arnte.

Viņa sacīja, ka varbūt biļeteni ir piebērti, bet varbūt vēlēšanu komisijas locekļi ir aizmirsuši iedot parakstīties. Arnte norādīja, ka jebkurā gadījumā Ķekavas vēlēšanu komisija savu darbu nav darījusi pienācīgi.

«Ja viss būtu korekti, iespējams mums šīs piecas nepieciešamās balsis būtu atradušās. Mēs negribam samierināties,

ka VL-TB/LNNK nebūtu iekļuvuši domē, komisijas nolaidības dēļ,» stāstīja Arnte.

Ķekavas novada 785.vēlēšanu iecirknī no 3537 reģistrētajiem balsstiesīgajiem nobalsoja 2206 vēlētāji. Tas ir otrs lielākais novada vēlēšanu iecirknis aiz 762.iecirkņa, kurā reģistrēti 3858 balsstiesīgie.

785.vēlēšanu iecirknī balsotāju izvēles manāmi atšķīrās no kopainas. Par Jauno konservatīvo partiju iecirknī nobalsoja 13,41%, savukārt Latvijas Zemnieku savienība tajā ieguva 22,5% balsu. Reģionu alianse šajā iecirknī ieguva 8,41% balsu.

Partija «Gods kalpot mūsu Latvijai» 785.vēlēšanu iecirknī saņēma 10,95% balsu, bet «Vienotības», politisko partiju «Izaugsme» un «Latvijas attīstībai» kopīgais saraksts ieguva 5,36% vēlētāju atbalsta.

«Vidzemes partija» šajā vēlēšanu iecirknī ieguva 9,77% balsu, bet «No sirds Latvijai» - 6,95%.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!» - «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» arī šajā vēlēšanu iecirknī nepārvarēja 5% barjeru, iegūstot 4,45% vēlētāju atbalsta.

Jau ziņots, ka Ķekavas novada domē no 14 kandidējušajām partijām tikuši deviņi politiskie spēki.

Lielāko vēlētāju atbalstu izdevās gūt Jaunajai konservatīvajai partijai, par ko nobalsoja 21,38% vēlētāju. 12,07% vēlētāju balsu vēlēšanās izdevās gūt Latvijas Zemnieku savienībai, savukārt nedaudz mazāk jeb 11,24% balsu ieguva partija «Reģionu alianse».

Partija «Gods kalpot mūsu Latvijai» Ķekavas novadā ieguva 9,58% vēlētāju balsu, savukārt 7,9% vēlētāju balsis ieguva «Vienotības», politisko partiju «Izaugsme» un «Latvijas attīstībai» kopīgais saraksts. Partija «Saskaņa» ieguva 6,85% vēlētāju balsu.

Ļoti blīvi rezultātu ziņā ierindojās trīs partijas - «Vienoti Latvijai», «Vidzemes partija» un Latvijas Zaļā partija, kuras attiecīgi tika pie 5,21%, 5,2% un 5,13% vēlētāju atbalsta.

Domē, nepārvarot 5% barjeru, neiekļuva pieci politiskie spēki. Līdz iekļūšanai domes sastāvā nedaudz pietrūka nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»- «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK», par ko nobalsoja 4,95% vēlētāju. Tuvu robežas pārvarēšanai bija arī partija «No sirds Latvijai», kura ieguva 4,75% velētāju balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu