Rīgā jumtus remontēs cilvēki no «nanoūdens skandāla» firmas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Rīgas namu pārvaldnieks» gada sākumā izsludināja vērienīgu celtniecības materiālu piegādes konkursu. 400 000 eiro paredzēts tērēt jumtu hidroizolācijai. Konkursa nolikums ir sarakstīts tā, ka rīkotājiem ir iespējams izshēmot vēlamus uzvarētājus.

Konkursa daļā par hidroizolācijas pārklājumiem jumtiem uzvarējis uzņēmums Poly systems. Tajā ir vairāki darbinieki, kas kādreiz strādājuši firmās, kas iesaistītas nanoūdens piegādes darījumos Rīgas Satiksmei. Rīgas namu pārvaldnieks ir pievērsies māju jumtu remontiem. Noticis vērienīgs materiālu iepirkums, taču konkursa noteikumi rada šaubas par tā godīgu norisi. Tajā uzvarējusi firma, kuras darbinieki iepriekš bija iesaistīti nanoūdens piegādēs Rīgas Satiksmei.

Daudzstāvu dzīvojamo namu jumtu hidroizolācijas atjaunošanai atvēlēti 400 tūkstoši eiro. Namu pārvaldnieks vēlas iepirkt 7 dažādus izolācijas materiālus. Pārklājumus betona un melnajiem bituma jumtiem, gruntis, šuvju hermētiķus un citus materiālus. Konkursa nolikumā prasīts norādīt katra materiāla cenu par vienu kilogramu, litru vai iepakojumu.

Uzvarētāju nosaka, saskaitot visu septiņu vienību kopējo cenu. Neņemot vērā, ka vienu izmanto tonnām, bet citu – dažus desmitus kilogramu vai var neizmantot vispār.

Ar šādu vērtēšanas sistēmu priekšrocības ir pretendentam, kurš zina, kādus materiālus pasūtītājs izmantos vairāk un kādus vispār nemaz. Tad zinātājs attiecīgajā pozīcijā var ielikt zemu cenu un apsteigt konkurentus.

Nezinātājs tā riskēt nevar – jo ir iespējams, ka pasūtītājs var pieprasīt tieši konkrēto materiālu un uzņēmums plānotās peļņas vietā iebrauc zaudējumos.

Eksperti šādu formulu uzskata par absurdu. Pamatoti būtu prasīt materiālu izmaksas kvadrātmetram vai izrēķināt koeficientus, kas atbilstu katra materiāla patēriņam.

LAURIS GAIĶĒNS, hidroizolācijas ieklāšanas tehnikas iznomātājs: - Nu, vai nu konkurss sastādīts galīgi analfabētiski, ka cilvēks vispār nezina, ko viņi iepērk, vai arī tas liecina par negodīgu tirgus situāciju, jo šeit ir jāzina, cik kurš materiāls tiek izmantots, cik kur vajag un arī cik izmaksās beigās kopā kvadrātmetru izmaksas šim jumtam, nevis cik ir sasummējot kopā materiāla cenas, kas ir palīgmateriāli un ir pamatmateriāli.

Tehniskajā specifikācijā noteikts, ka

RNP vēlas iepirkt grieķu firmas Alchimica produkciju Hyperdesmo vai analogu. Hyperdesmo Latvijā pārstāv kompānija Poly systems.

Tieši šī firma iepirkumā uzvarēja. Firmas darbinieki iepriekš strādājuši kopā ar Aleksandru Bezkorovainiju, pret kuru policijā ir lieta par nanoūdens piegādēm Rīgas Satiksmei.

- Labdien! Mēs gribētu aprunāties ar Vitu Baurovskas kundzi!

MIHAILS JERMOĻENKO, SIA Poly system viceprezidents: - Ar ko?

- Ar Baurovskas kundzi.

- Viņa te nav.

- Tiešām?

- Viņa darbā.

- A kur viņa strādā?

- Pie mums, bet viņa tagad objektā.

Vita Baurovska bija viena no atslēgas figūrām nanoķīmisko mazgāšanas līdzekļu iepirkumā Rīgas Satiksmei 2013.gadā. Viņa piesaistīja firmu ar labu reputāciju, kuras vārdu izmantoja veiklie darboņi, lai par 400 tūkstošiem eiro nanoķīmijas vietā uz Rīgas Satiksmi nogādātu ūdeni. Viņas darba devējs tobrīd bija Aleksandrs Bezkorovainijs, kas shēmu realizēja kopā ar Rīgas Satiksmes darbinieku Vjačelsavu Stunžānu.

Vita Baurovska 2015.gadā intervijā Nekā personīga atzina, ka vinnēt lielos konkursos bez pateicības pasūtītājam nevar.

Arhīvs: 2015.gada 1.februāris

Vita Baurovska: Jo cenu aptaujās par lielām summām nav iespējams tik viegli uzvarēt, jo gribētāju Latvijā mūsu mazajā tirgū ir ļoti daudz. Un lai tu būtu pirmais vai otrais un, lai tev būtu iespēja, vienmēr par to ir jāpasaka paldies.

Līdz nedēļas vidum Poly systems mājas lapā internetā bija bilde ar uzņēmuma darbiniekiem izstādē Māja 2017. Starp citiem darbiniekiem tajā bija arī Vita Baurovska. Pēc raidījuma Nekā personīga paviesošanās uzņēmumā bilde mājas lapā nomainīta.

Pie Bezkorovainija strādājuši arī citi Poly systems darbinieki. Viceprezidents Mihails Jermoļenko un valdes locekle Diāna Krupnova. Viņi no Bezkorovainija uzņēmumiem aizgāja pirms nanoķīmijas darījumiem. Viņi noliedz, ka uzvara hidroizolācijas materiālu konkursā ir sarunāta.

MIHAILS JERMOĻENKO, SIA Poly system viceprezidents: - Es jums pateikšu, ļoti grūts konkurss. Un nav aizdomīgs. Aizdomīgi varbūt citiem, bet aiziet visu to. Viņu pieprasījumi diezgan zolīdi. Pieredze, pēc tam kvalitāte – pats galvenais. Viņi taču paši strādā ar šo materiālu, tāpēc viņi pirka to materiālu.

DIĀNA KRUPNOVA, SIA Poly systems valdes locekle: - Mums, piemēram, bija ļoti ilgs ceļš, lai pierādītu apsaimniekotājam, ka šis materiāls ir vajadzīgs. Ļoti grūti.

Poly systems produkts esot ļoti pieprasīts, to izmantojot jumtu un citu konstrukciju izolācijai visā Latvijā. Līdz šim sadarbība ar Rīgas namu pārvaldnieku notika ar starpniekiem. Materiālu izmantoja firmas, kas startēja konkursos par jumtu remonta darbiem.

Pirmā sadarbība pa tiešo notikusi pērn, kad Poly systems uzvarējusi konkursā par materiālu piegādi. Pirmais pasūtījums bija 42 tūkstošu eiro vērtībā. Tagad Rīgas namu pārvaldnieks ir gatavs iepirkt materiālus par desmitreiz lielāku summu.

Janvārī izsludinātā iepirkuma kopējā summa ir 2,4 miljoni eiro. Konkursā meklēti piegādātāji deviņiem preču veidiem – no ķieģeļiem un smiltīm līdz riģipša plāksnēm un skrūvēm. Konkursa komisijas priekšsēdētāja vietnieks Deniss

Prohodskis nevarēja izskaidrot, kāpēc citās iepirkumu sadaļās pie vērtēšanas ir noteikti koeficienti, kas iezīmē preces īpatsvaru iepirkumā, bet citās īpatsvars nav noteikts. Viņaprāt, pretendenti to nevar izmantot ļaunprātīgi.

DENISS PROHODSKIS, SIA Rīgas namu pārvaldnieks iepirkuma komisijas priekšsēdētāja vietnieks: - Tādas iespējas nepastāv. Pirmkārt, jo viņi nevar zināt, kādas preces mēs pirksim, kādas nepirksim. Nu jā, viņi vienkārši to nevar zināt. Jo tas ir mūsu plāns, mūsu izpildāmie darbi un mūsu lēmums, ko mēs pirksim un ko mēs nepirksim. Un otrām kārtām, ja cena būs pārāk augsta vai pārāk zema, tad likumdošana mums paredz iespēju to izvērtēt un nepiekrist piedāvājumam. Ja mēs redzēsim, ka tur ir kaut kas neadekvāts.

- Jūs sacījāt, ka nevar zināt, ko jūs pirksiet, ko ne. Bet ja zina?

PROHODSKIS: - Nu viņš nevar to zināt.

Rīgas namu pārvaldnieks neatklāj, kuros namos paredzēts labot jumtus ar iepirkto Hyperdesmo produkciju.

Aizdomas par līdzīgu shēmu, lai iepirkumā uzvarētu konkrēta firma, Rīgas namu pārvaldniekā bija jau iepriekš. 2013.gadā konkursā par zāles pļaušanu namu pagalmos vērtēja piedāvājumus, kur bija noteikti vienpadsmit dažādi pakalpojumi, no kuriem izmantots pārsvarā viens – zāles pļaušana ar dārza traktoru. Uzņēmumi, kuri zināja, kādus darbus pārvaldnieks nepasūtīs, tiem noteica neticami zemas cenas un uzvarēja konkursā.

Shēma, kad vērtējot vienā grozā tiek salikti dažādi materiāli vai darbu veidi, no kuriem izmantos tikai dažus, iepirkumos nav retums. Skaļākais gadījums bija ar 9 miljonu vērtu grants un šķembu iepirkumu Latvijas autoceļu uzturētājam.

Tajā uzvarēja ilgstošais sadarbības partneris, ar ZZS darboni Andri Kozuli saistītā firma SIA Vlakon. Vlakon šķembu un grants maisījumam piedāvāja desmitiem reižu zemāku cenu nekā citi konkurenti. Iepirkumu uzraudzības birojs pārkāpumus nesaskatīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu