Jūrmalas izpilddirektora kandidāta bijusī firma no domes prasa € 2,5 miljonus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Izpilddirektors nav vēlēts, taču ļoti ietekmīgs amats. Līdz šā gada pavasarim Jūrmalas izpilddirektors bija Artūrs Grants. Taču Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza viņam lemt par iepirkumiem, jo viņš nelikumīgi bija slēdzis līgumus ar ZZS ziedotāju ceļu būvētāju «Liktenis». Grants kļuva par padomdevēju mēram, bet viņa vietā kā pienākumu izpildītājs stājās Edgars Stobovs.

Šonedēļ uz sēdi sanāca vecā Jūrmalas dome. Darba kārtības pirmais jautājums - Stobova iecelšana par Jūrmalas izpilddirektoru. Tomēr pret viņa apstiprināšu iebilst Jūrmalas aizsardzības biedrība, kuras pārstāvis ievēlēts jaunajā domē. Stobovs iesaistīts 12 gadus senā darījumā. Saistībā ar to Stobova reiz vadīta firma no pašvaldības tiesas ceļā prasa piedzīt vairākus miljonus.

ULDIS KROMBLŪMS, Jūrmalas aizsardzības biedrība, jaunievēlētais Jūrmalas domes deputāts (Tev, Jūrmalai/Jaunā konservatīvā partija: - Nu tad mēs esam atnākuši pie tās adreses Pliekšānu 103, kur, kur vēlējās uzbūvēt, nu, kaut ko līdzīgu. Nu, šobrīd jau šeit skaisti viss ir aizaudzis, daudzus gadus šeit bija, nu, izrakta būvbedre. Un, nu, un tur bija dīķis, un ziemā cilvēki gāja un slidoja.

2005.gadā Jūrmalas dome zemi gandrīz 6 hektāru platībā Lielupes krastā Majoros uz 50 gadiem iznomāja firmai «Beteks NK». Tā taisījās uzcelt daudzdzīvokļu kompleksu un sabiedrisko centru. Kompānija uzvarēja Jūrmalas domes rīkotā konkursā. Igaunijas pilsoņiem piederošajai firmai projekta «Jaunā Jūrmala» īstenošanai naudu deva cita firma «Manutent Latvia». Edgars Stobovs strādāja abos šajos uzņēmumos. Un bija arī pašvaldības darbinieks.

EDGARS STOBOVS, Jūrmalas izpilddirektora p.i.: - Es, protams, arī nevaru noliegt, ka es pazinu, teiksim tā, visu to konjunktūru, kas ir Jūrmalas domē. Es biju pazīstams gan ar būvvaldi, gan, tā kā es biju pašvaldības īpašumu nodaļas darbinieks, – tas viss spēlēja par labu tam, lai mani nolīgtu Manutent Latvia. Šajā gadījumā tikai saprotami.

- Un kā tie igauņi jūs atrada?

STOBOVS: - Tas arī bija konkursa kārtībā.

Jūrmalas aizsardzības biedrība apstrīdēja būvatļauju, un tiesa konstatēja, ka būvēt Lielupes krastā nevar, jo tās skaitās applūstošās teritorijas.

Kompānija «Beteks» vērsās tiesā pret Jūrmalas pašvaldību, lai tā atmaksā projektā ieguldīto - kopā divus ar pusi miljonus eiro (2 515 847 eiro). Divi tiesas spriedumi bijuši domei nelabvēlīgi. Pašlaik lietu skata trešajā instancē. Jau šā gada budžetā dome rezervējusi 3 miljonus.

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas domes deputāts (ZZS): - Bet mēs vienmēr liekam iekšā, jautājums, vai mēs liksim iekšā to kā rezerves spilvenu, mēs vienmēr viņu liekam iekšā, arī pagājušajos gados tas bija iekšā, arī pagājušajā reizē tiešām… uzvarēja, arī šeit mums ir, es domāju, lielas izredzes, ka mēs kā kasācijas… ir panāks šis te… atlikts, atmests ir atpakaļ otrā instancē, ja, es saprotu šī te… Bet ir lielas cerības, ka tas tā notiks.

Tiesā kompānija vēršanos pret pašvaldību pamato ar lielajiem zaudējumiem, tajā skaitā izmaksāto atalgojumu. Darbiniece uzņēmumā bijusi arī eiroparlamentāriete Iveta Grigule.

- Beteksā ir strādājusi arī Iveta Grigule. Jūs tolaik kontaktējāties ar viņu?

EDGARS STOBOVS, Jūrmalas izpilddirektora p.i.: - Protams, es viņu pazinu. Es viņu pieņēmu darbā, viņa bija viena no manām darbiniecēm. No malas varbūt izskatās baigā sakritība, bet tajā pašā laikā nekas tāds nav saistīts.

Iveta Grigule mums sacīja, ka ar Jauno Jūrmalu darbojusies vien piecus mēnešus, taču, kādi bija viņas pienākumi vai kādu atalgojumu tolaik saņēmusi, neatceras. Arī Stobovs abu kompāniju vadību pametis, kad sākās nekustamo īpašumu krīze. Par kompensācijas prasījumu pret domi viņš neko nezinot.

ULDIS KROMBLŪMS, Jūrmalas aizsardzības biedrība, jaunievēlētais Jūrmalas domes deputāts (Tev, Jūrmalai/Jaunā konservatīvā partija): - Nu, es, es neticu, ka, darbojoties šajā uzņēmumā, nezināja, kādā veidā tas viss notiek, ja? Nu, es domāju, ka, nu, noteikti tā nebija. Un šajā brīdī es uzskatītu, ka, nu, nevajadzētu viņu virzīt par izpilddirektoru. Es domāju. Tā kā ir paredzēts.

Ģertrūdes 12

- Mēs gribējām, lai jūs ielaižat mūs Ģertrūdes 12.

- Ko jūs gribat no mums?

- Mēs nākam pie firmas Beteks NK.

- Kur viņa atrodas?

- Ģertrūdes 12, jā.

- Labdien! Mēs gribam, lai jūs ielaižat mūs pie šādas firmas. Ģertrūdes 12-7.

- Tas iznāk septītajā stāvā.

- Nezinu, kur tas sanāk. Mēs gribam, lai jūs mūs ielaižat.

- Nu, tur neviena nav.

- Parādīsiet, ka neviena nav? Tur vajadzētu būt tādai firmai, igaunis ir valdē.

- Nu tur ir cita firma, bet viņiem visādas apakšfirmas ir.

- Šitāds te igaunis.

- Nekad tādu neesmu dzirdējis.

- Neesat...

- Nēe, nekad.

Tagadējais atkal jau mēra kandidāts Gatis Truksnis tolaik bija izpilddirektors.Viņam bija jāatbild par nomas līgumiem. Tagad Trukšņa pārstāvētā koalīcija domē par izpilddirektoru grib iecelt cilvēku, kurš darījumā bija otrajā pusē.

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas domes deputāts (ZZS): - Vai, es diemžēl neatceros. ES domāju, ka visi līgumi, pilnīgi viss iet cauri īpašuma pārvaldi, caur juridisko pārvaldi, pilnīgi visus līgumus vīzē izpilddirektors, tik tiešām. Bet tas… izpilddirektors vīzē visus dokumentus, visus…

- Tajā neiedziļinās īpaši?

TRUKSNIS: - Nē, kāpēc neiedziļinās? Iedziļinās.

- Tad jau būtu sapratis, ka applūstošajās teritorijās vieta.

TRUKSNIS: - Redziet, tajā brīdī jau tas strīds jau nav tik vienkāršs, tāpēc, ka tajā brīdī tās applūstošās teritorijas bija apbūvējamas teritorijas un saskaņā ar, teiksim… ja es pareizi atceros… jūs man tagad prasāt par veciem, veciem, veciem līgumiem, kur galīgi…

- Vai bija pareizi ņemt par izpilddirektoru cilvēku, kurš ir strādājis šajā uzņēmumā Betekss?

RITA SPROĢE, Jūrmalas domes priekšsēdētāja (ZZS): - Izpilddirektora pienākumu izpildītājs viņš ir uz aizvietošanas laiku.

- Un par izpilddirektoru viņu neapstiprināsiet?

- Laiks rādīs, sapratīsim cilvēka paša nostāju, arī izanalizēsim šo jautājumu. Šodien atlikām jautājumu tieši tāpēc, ka viņš ir atvaļinājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu