Ķekavas novada domes deputāts: Atkārtotās balsošanas rezultāts ir pilnīgi neprognozējams

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Ķekavas novada 785.iecirknī izsludinātās atkārtotās balsošanas rezultāts ir pilnīgi neprognozējams, taču vienlaikus skaidrs, ka novada domē gaidāmas lielas izmaiņas, uzskata pašreizējais domes deputāts un partijas saraksta «No sirds Latvijai» (NSL) deputāta amata kandidāts Pēteris Geks.

Viņš aģentūrai LETA sacīja, ka vēlētāju aktivitāte 785.iecirknī jau iepriekš bija salīdzinoši liela, tādēļ atkārtotajās vēlēšanās tā, visticamāk, būs līdzīga.

Tomēr Geks uzskata, ka arī tas pats vēlētāju skaits var radīt lielas izmaiņas domes jaunajā deputātu sastāvā. «Ne tikai mēs un nacionālā apvienība [»Visu Latvijai«-»Tēvzemei un brīvībai«/LNNK (VL-TB/LNNK)] bija tuvu 5% barjerai. Arī tās pāris partijas, kas tomēr pārvarēja šo barjeru, nav tālu. 5,13% un 5,20% šoreiz nav tik stabils rezultāts,» atzīmēja politiķis, rezumējot, ka divām partijām ir iespēja iekļūt domē, bet divām - izkrist no tās.

«Mēs netaisīsim atkārtotas aģitācijas. Manuprāt, cilvēki pēc šāda notikuma ir sapratuši, kas ir kas,» teica Geks.

Viņš arī pauda viedokli, ka NSL sarakstam ir iespējas tikt ievēlētam domē, bet to visu varēs redzēt vien pēc pusotra mēneša.

Jau ziņots, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pagājušajā nedēļā nolēma izsludināt atkārtotu balsošanu pašvaldību vēlēšanās Ķekavas novada 785.iecirknī.

Lēmums par jaunu vēlēšanu izsludināšanu tika pieņemts, jo balsošanas kastē tika atrasts par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā iecirknī nobalsojušo iedzīvotāju, un šīs sešas balsis ir pietiekamas, lai ietekmētu rezultātus, žurnālistiem skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

CVK sēdē tika pieļauts, ka neatbilstības varētu būt radušās, jo iepriekšējās balsošanas laikā 11 cilvēki esot aizgājuši prom no iecirkņa ar saņemtajām aploksnēm, neizmantojot iespēju nobalsot. Tāpēc neesot izslēgts, ka vēlēšanu dienā varēja tikt izmantotas kādas no šīm aploksnēm.

Ķekavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Videniece norādīja, ka situāciju, kad vēlētājs iepriekšējās balsošanas laikā aiziet prom no iecirkņa nenobalsojis un ar apzīmogotu aploksni, bet pēc tam vēlēšanu dienā balsošanas kastē atklājas sešas liekas aploksnes, varētu dēvēt par sava veida balsu pirkšanu.

Lūgumu atcelt vēlēšanas šajā iecirknī bija izteikusi VL-TB/LNNK deputāta kandidāte Ieva Arnte.

Ķekavas novada 785.vēlēšanu iecirknī no 3537 reģistrētajiem balsstiesīgajiem nobalsoja 2206 vēlētāji. Tas ir otrs lielākais novada vēlēšanu iecirknis aiz 762.iecirkņa, kurā reģistrēti 3858 balsstiesīgie.

785.vēlēšanu iecirknī balsotāju izvēles manāmi atšķīrās no kopainas. Par Jauno konservatīvo partiju (JKP) iecirknī nobalsoja 13,41%, savukārt Latvijas Zemnieku savienība (LZS) tajā ieguva 22,5% balsu. «Reģionu alianse» (RA) šajā iecirknī ieguva 8,41% balsu. Partija «Gods kalpot mūsu Latvijai» (GKML) 785.vēlēšanu iecirknī saņēma 10,95% balsu, bet «Vienotības», politisko partiju «Izaugsme» un «Latvijas attīstībai» (LA) kopīgais saraksts ieguva 5,36% vēlētāju atbalsta. «Vidzemes partija» šajā vēlēšanu iecirknī ieguva 9,77% balsu, bet NSL - 6,95%. VL-TB/LNNK arī šajā vēlēšanu iecirknī nepārvarēja 5% barjeru, iegūstot 4,45% vēlētāju atbalsta.

Ja vienā no pašvaldības teritorijā esošajiem iecirkņiem netiktu rīkotas atkārtotas vēlēšanas, Ķekavas novada domē no 14 kandidējušajiem sarakstiem iekļūtu deviņi. Lielāko vēlētāju atbalstu izdevās gūt JKP, par kuru nobalsoja 21,38% vēlētāju. 12,07% vēlētāju balsu vēlēšanās izdevās gūt LZS, savukārt nedaudz mazāk jeb 11,24% balsu ieguva RA. GKML Ķekavas novadā ieguva 9,58% vēlētāju balsu, savukārt 7,9% vēlētāju balsis ieguva «Vienotības», politisko partiju «Izaugsme» un LA kopīgais saraksts. Partija «Saskaņa» ieguva 6,85% vēlētāju balsu.

Ļoti blīvi rezultātu ziņā ierindojās trīs partijas - «Vienoti Latvijai», «Vidzemes partija» un Latvijas Zaļā partija, kuras attiecīgi tika pie 5,21%, 5,2% un 5,13% vēlētāju atbalsta.

Nepārvarot 5% barjeru, domē neiekļuva pieci politiskie spēki. Līdz iekļūšanai domes sastāvā nedaudz pietrūka VL-TB/LNNK, par kuru nobalsoja 4,95% vēlētāju. Tuvu robežas pārvarēšanai bija arī NSL, kura ieguva 4,75% velētāju balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu