Pētījums: Cilvēki apzinās darba vietu automatizācijas neizbēgamību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Lielākā daļa jeb 63% Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka jaunu tehnoloģiju ieviešana un automatizācija pilnībā aizstās cilvēkus vairākās profesijās, tomēr 65% no visiem aptaujātajiem uzskata, ka viņu profesiju šīs izmaiņas neskars, liecina «Swedbank» Finanšu institūta veiktā pētījuma dati.

77% aptaujas dalībnieku uzskata, ka visvairāk automatizācijas un robotizācijas riskam pakļauti rutīnas darba darītāji, kam seko manuāla un mazāk kvalificēta darba darītāji.

Tomēr 65% aptaujāto uzskata, ka viņu profesija nav apdraudēta, 21% uzskata, ka viņus tas varētu skart, tiesa, tālākā nākotnē, un tikai 4% uzskata, ka viņu profesija varētu būt apdraudēta jau tuvākajos gados. 1% norādījuši, ka jau pašlaik izjūt automatizācijas spiedienu uz savu profesiju.

Zīmīgi, ka visdrošākie par savām profesijām ir tieši pakalpojumu nozarē strādājošie - 74%. Par savu profesiju pārliecināti ir arī 55% fiziskā darba veicēju un 54% tirdzniecībā strādājošo. Pētījuma autori uzsver, ka tendences, ko jau pašlaik var novērot attiecīgajās nozarēs, liecina par pretējo kā piemēru minot pašapkalpošanās kases, kas parādījušās gan veikalos, gan ēstuvēs.

Zinot nākotnes prognozes, 33% aptaujāto tāpat norādīja, ka neko nedara un netaisās darīt savas konkurētspējas uzlabošanai. 57% plāno apgūt jaunas prasmes, bet 21% jau apgūst jaunas zināšanas, no tiem visbiežāk to dara vadītāji un augsta līmeņa speciālisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu