ĀM: Latvijas valstspiederīgo iesaiste narkotiku kontrabandā ir satraucoša tendence

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas valstspiederīgo iesaiste narkotiku kontrabandā ir satraucoša tendence, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Starptautiskajā lidostā «Rīga» šodien tika atklāta informatīvā akcija «Ceļo droši», un tās partneris ir Valsts policija (VP). Atklāšanas pasākumā Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins sacīja, ka pēdējo piecu gadu laikā saglabājies praktiski nemainīgs Latvijas valsts piederīgo skaits, kuri tikuši aizturēti ārvalstīs par iesaistīšanos narkotiku kontrabandā, un vienlaikus uzsvēra, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa.

«Šīs personas bieži izrādās dzīvē sevi vēl nerealizējuši vīrieši ekonomiski aktīvajā vecumā, proti no 20 līdz 40 gadu veci, nereti arī nonākuši finansiālās grūtībās, kuri, noticot narkotiku kurjeru vervētāju saldajiem meliem par ātru un vieglu peļņu, piekrīt veikt noziegumu, pat neapzinoties tā sekas. Jāsaprot, ka, iesaistoties šādās nodarbēs, ir valstis, kurās par to draud pat nāves sods,» teica Grišins, vēršot uzmanību uz narkotiku kontrabandas tendencēm un riskiem, kas draud personām, kuras izvēlas iesaistīties šādā noziedzīgā nodarījumā.

Tikmēr par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbu stāstīja VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā, Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ingrīda Gulbe-Otaņķe, skaidrojot, ka veicot kontroles pasākumus, muita atklāj gan apjomīgas narkotiku kontrabandas kravas, kuru pārvietošanu organizē noziedzīgi grupējumi un kuros tiek iesaistīti arī narkokurjeri, gan nelielus narkotisko un psihotropo vielu daudzumus, ko pie sevis vai bagāžā mēģina noslēpt personas, kuras neapzinās vai arī pietiekami nopietni nenovērtē to, ka atbildība iestājas par jebkādu konstatētu narkotisko vielu daudzumu.

«Pagājušajā gadā muitas kontroles rezultātā narkotisko un psihotropo vielu kontrabanda tika atklāta 365 gadījumos, no kuriem lielākā daļa atklāta, veicot pasažieru un to bagāžas kontroli lidostā un pārbaudot starptautiskos pasta sūtījumus. 95 % gadījumu narkotiskās vielas konstatētas, kontrolē piedaloties kinologam ar darba suni. Daudzos tūkstošus lidostas pasažieru, kas ierodas Latvijā, cilvēkiem fiziski nav iespējams pārbaudīt, tāpēc arī narkotiku meklēšanas suņu darbs ir neaizstājams,» uzsvēra Gulbe-Otaņķe.

Savukārt ĀM norādīja, ka ņemot vērā šodienas mainīgo drošības situācijā pasaulē, ceļotāju izpratne par drošu ceļošanu ir augusi, tomēr joprojām ik gadus vairāki simti Latvijas valstspiederīgo ārvalstīs palikuši bez iztikas līdzekļiem vai ceļošanas dokumentiem, nonākuši slimnīcā, aizturēti vai miruši. Tas attiecas tiklab uz Eiropas valstīm, kā uz trešajām valstīm, tai skaitā, tām, kurās nav Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības.

ĀM Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa informatīvās akcijas atklāšanā atgādināja, ka ministrija ir izstrādājusi «10 drošas ceļošanas baušļus» un aicina tos iegaumēt, lai ārzemju ceļojums sagādātu tikai patīkamas atmiņas un lai varētu izvairīties no liekiem starpgadījumiem un neplānotām izmaksām.

Baušļi ietver iepazīšanos ar ĀM tīmekļa vietnē pieejamajiem ceļojuma brīdinājumiem, savas pases derīguma termiņa pārbaudīšana, pārliecināšanās par to, kur un kā var saņemt vīzu uz izvēlēto galamērķi, ceļojuma apdrošināšanas iegāde un galamērķa valsts tradīciju respektēšana.

Tāpat ministrija aicina izmantot konkrētus rīkus, lai ikvienu ceļojumu padarītu drošāku, piemēram, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, kas ļaus ar ceļotāju ātrāk sazināties krīzes situācijā, un lejuplādēt savā viedtālrunī aplikāciju «Ceļo droši», kas vienuviet un lietotājam draudzīgā veidā piedāvā ar ceļošanu saistīto ĀM oficiālo informāciju un vieglas saziņas iespējas ar Konsulāro departamentu.

Šogad uz Konsulārā departamenta dežūrtālruni tika saņemti vairāk nekā 1000 zvani, bet uz e-pastu iesūtīti vairāk nekā 3000 jautājumi, skaidro ĀM.

Informatīvā akcija no 12. jūnija līdz 16. jūlijam noritēs nozīmīgākajos transporta mezglos, ceļotājiem dodoties ārpus Latvijas, to skaitā starptautiskajā lidostā «Rīga», Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī, «LDz Cargo», «Lux Express Latvia» un «Norma-A» (Ecolines), «Tallink Latvija», kā arī Rīgas sabiedriskajā transportā.

Akcijas laikā tiks demonstrētas «Ceļo droši» filmiņas, būs pieejamas 12 informatīvas kolonnas lidostā «Rīga», plakāti Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī un grāmatzīmes, kartiņas un bukleti tālsatiksmes autobusu, vilcienu un prāmju pasažieriem. Savukārt sadarbībā ar «Air Baltic Corporation» jūlijā lidojumu žurnālā «Baltic Outlook» būs lasāms raksts par drošu ceļošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu