ĀM sadarbosies ar ALTA, lai novērstu iespējamus sarežģījumus ārzemēs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) sadarbosies ar Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociāciju (ALTA), lai novērstu iespējamus sarežģījumus ārzemēs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem, kā arī, lai krīzes gadījumā, operatīvi sadarbojoties, varētu cilvēkus evakuēt no apdraudētās teritorijas, pastāstīja ĀM Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Viņa sacīja, ka patlaban ir divi galvenie riski, kas nosaka ceļotāju drošību, dodoties ārpus Latvijas. Viens no tiem ir drošības situācija pasaulē kopumā. Japiņa uzsvēra, ka pirms došanās uz ārvalstīm, svarīgi ir iepazīties ar ministrijas mājaslapā publiskotajiem brīdinājumiem par atsevišķā valstīm un teritorijām, lai pārliecinātos, vai galamērķis ir drošs. Patlaban šādi brīdinājumi ir par 108 galamērķiem, skaidroja ĀM pārstāve.

Japiņa aicināja Latvijas valstspiederīgos, kuri dodas uz ārvalstīm, nepulcēties vietās, kur ir daudz cilvēku, un izmantot ministrijas rīcībā esošo informāciju, lai ceļojuma laikā būtu droši.

Otrs lielākais risks, pēc ĀM Konsulārā departamenta direktores teiktā, ir drošības mēri, kuru veikšana ir ceļotāja rokās. Ceļotājiem ir jāapdrošinās, kā arī jāpārliecinās, vai to rīcībā ir visi nepieciešamie dokumenti un tiem nav beidzies derīguma termiņš. Tāpat jāveic nepieciešamās darbības, kas saistītas ceļošanai ar bērnu, kā arī gadījumā, ja galamērķis ir kāda tropiska valsts, ir saņemtas visas nepieciešamās vakcīnas. «Visi šie ieteikumi ir tie, par ko pats var padomāt jau laikus un tādā veidā izvairīties no tādām [nedrošām] situācijām,» skaidroja Japiņa.

Pēc viņas teiktā, patlaban bīstamākie ceļojumu galamērķi tradicionāli ir Āfrika, kur tādos atsevišķos reģionos kā Sudāna ceļotāju drošība var tikt apdraudēta. Vienlaikus, neatkarīgi no tā, ka pēdējā laikā ir notikuši terorakti gan Francijā, gan Vācijā, Japiņa norādīja, ka ĀM saprot, ka cilvēki turp izvēlās doties, tādēļ ministrija aicina pirms došanās uz kādu no valstīm, kurās drošības situācija nav stabila, reģistrēties ĀM Konsulārajā reģistrā, kas ļaus ar ceļotāju ātrāk sazināties krīzes situācijā.

ĀM sadarbībā ar Valsts policiju (VP) šodien atklāja informatīvo akciju «Ceļo droši», kura ilgs no šā gada 12.jūnija līdz 16.jūlijam nozīmīgākajos transporta mezglos - starptautiskajā lidostā «Rīga», Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī, SIA «LDz Cargo», SIA «Lux Express Latvia» un «Norma-A» (Ecolines), AS «Tallink Latvija», kā arī Rīgas sabiedriskajā transportā.

Ņemot vērā šodienas mainīgo drošības situācijā pasaulē, ceļotāju izpratne par drošu ceļošanu, ĀM ieskatā, ir augusi, tomēr joprojām ik gadus vairāki simti Latvijas valstspiederīgo ārvalstīs palikuši bez iztikas līdzekļiem vai ceļošanas dokumentiem, nonākuši slimnīcā, aizturēti vai miruši. Tas attiecas tiklab uz Eiropas valstīm, kā uz trešajām valstīm, tai skaitā, tām, kurās nav Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības.

Japiņa uzsvēra, ka ĀM kampaņas laikā ceļotājiem, kuri dosies ārpus Latvijas, atgādinās, kādiem jautājumiem pirms ceļojuma būtu pievēršana īpaša uzmanība. «ĀM ir izstrādājusi «10 drošas ceļošanas baušļus», ko aicinām iegaumēt, lai ārzemju ceļojums sagādātu tikai patīkamas atmiņas un lai varētu izvairīties no liekiem starpgadījumiem un neplānotām izmaksām,» pauda ministrijas pārstāve.

Tāpat akcijas laikā, ikviens ceļotājs tiek aicināts ne tikai reģistrēties ĀM Konsulārajā reģistrā, bet arī lejuplādēt savā viedtālrunī aplikāciju «Ceļo droši», kas vienuviet lietotājam draudzīgā veidā piedāvā ar ceļošanu saistīto ĀM oficiālo informāciju un vieglas saziņas iespējas ar Konsulāro departamentu.

Konsulārā departamenta dežūrtālrunis ārkārtas situācijām +371 26337711 un e-pasts palidziba@mfa.gov.lv ir pieejams visu diennakti. Šogad uz dežūrtālruni tika saņemti vairāk nekā 1000 zvani, savukārt uz e-pastu tika iesūtīti vairāk nekā 3000 jautājumi.

Japiņa sacīja, ka līdz ar kampaņas sākumu ĀM ir noslēgusi sadarbības memorandu ar ALTA, lai regulāri un konstruktīvi notiktu informācijas apmaiņa, lai gadījumos, kad Latvijas valstspiederīgajiem rodas sarežģījumi, ieceļojot noteiktās pasaules, valstīs, ministrija sadarbībā ar ALTA tos varētu palīdzēt novērst.

Tāpat memorands nodrošina, ka krīzes gadījumā ĀM un ALTA īstenos operatīvu sadarbību, lai varētu palīdzēt izvest Latvijas valstspiederīgos no apdraudētās teritorijas.

Ņemot vērā, ka pēdējā laikā vērojama satraucoša tendence Latvijas valstspiederīgajiem iesaistīties nelegālā narkotiku kontrabandā, akcija «Ceļo droši» tiek īstenota sadarbībā ar Valsts policiju.

Informatīvās akcijas laikā tiks demonstrētas «Ceļo droši» filmiņas, būs pieejamas 12 informatīvas kolonnas lidostā «Rīga», plakāti Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī, grāmatzīmes, kartiņas un bukleti tālsatiksmes autobusu, vilcienu un prāmju pasažieriem. Sadarbībā ar AS «Air Baltic Corporation» jūlijā lidojumu žurnālā «Baltic Outlook» būs lasāms arī raksts par drošu ceļošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu