VK pērn veikusi 47 revīzijas, par 10 pārkāpumiem ziņots atbildīgajām iestādēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Pagājušajā gadā Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi 47 revīzijas, sagatavojot 86 revīziju ziņojumus. Par 10 revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem ir ziņots atbildīgajām iestādēm - Ģenerālprokuratūrai, Iepirkumu uzraudzības birojam, Valsts ieņēmumu dienestam un Valsts darba institūcijai, šodien žurnālistiem sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

(Papildināts viss teksts.)

2016.gada beigās par revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem izmeklēšana notika 21 kriminālprocesā, un VK turpina sekot līdzi revīzijās konstatēto pārkāpumu izskatīšanas gaitai, sacīja Krūmiņa, piebilstot, ka viens no būtiskākajiem kriminālprocesiem ir par fiktīvo nodarbinātību «Rīgas namu pārvaldniekā».

Pēc VK revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem Iepirkumu uzraudzības birojs pērn ierosinājis 19 administratīvā pārkāpuma lietas, Valsts ieņēmumu dienests sodījis divas amatpersonas, bet Valsts darba inspekcija sodījusi vienu amatpersonu.

«VK neatkāpsies no prasības pēc atbildības izvērtējuma, un mēs meklēsim atbalstu un stiprināsim sadarbību ar visām tām institūcijām, kuru uzdevums ir izmeklēt, saukt pie atbildības un sodīt gan negodprātīgas amatpersonas, gan bezatbildīgus iestāžu darbiniekus,» uzsvēra Krūmiņa.

Valsts kontroliere norādīja, ka pērn revīzijas kļuvušas plašākas, vērtējot sabiedrībai būtiskas sistēmas. Starp tām ir jau plaši izskanējušās revīzijas par ambulatorās veselības aprūpes sistēmu valstī, pensiju sistēmas ilgtspēju, piena nozares attīstību, pašvaldību pakalpojumu iedzīvotājiem kvalitāti, kā arī īstenotajiem lielajiem projektiem, piemēram, Rīgas brīvostas pārcelšanu uz Krievu salu.

Vairākās pērn veiktajās revīzijās VK sniedza ieteikumus ar mērķi uzlabot valsts prasmes pārvaldīt tās aktīvus. Krūmiņa informēja, ka, vērtējot AS «Citadele banka» pārdošanas procesu, tika konstatētas būtiskas nepilnības normatīvajā regulējumā šādu - daudzu desmitu un simtu miljonu - darījumu organizēšanā. Arī revīzijā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tika atklāta ilgstoša Veselības ministrijas nespēja nodrošināt kapitālsabiedrības efektīvu pārraudzību, kā arī neefektīva finanšu un resursu pārvaldība slimnīcā.

Pērn tika veiktas revīzijas arī pašvaldību kapitālsabiedrībās, piemēram, «Daugavpils siltumtīklos». Arī šogad VK turpina revīzijas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, un gada nogalē sabiedrība tiks iepazīstināta ar secinājumiem par SIA «Rīgas meži», AS «Sadales tīkls» un citu kapitālsabiedrību darbu.

Pērn tika noslēgts VK stratēģijā noteiktais trīs gadu cikls, kura laikā tika veikta vismaz viena revīzija katrā Latvijas pašvaldībā. Krūmiņa norādīja, ka pašvaldības arvien vairāk novērtē VK darbu. «Pašvaldības ir ieinteresētas pilnveidot savu darbu un VK sniedz atbalstu gan revīziju laikā, gan organizējot un piedaloties semināros un pieredzes apmaiņas pasākumos. Lai palīdzētu pašvaldībām uzlabot gan uzskaites, gan līdzekļu izlietojuma likumības un lietderības aspektus, revīzijas pašvaldībās VK turpinās veikt arī nākotnē,» sacīja Krūmiņa.

No pērn veiktajām revīzijām 27 bija finanšu revīzijas un 20 - līdzekļu izlietojuma lietderības un likumības revīzijas.

Šobrīd noslēguma fāzē ir revīzijas par Latvijas tiesu iekārtas attīstību un par pirmstiesas izmeklēšanu Valsts policijā, informēja Krūmiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu