Neauglības ārstēšanas kampaņai četru gadu laikā ziedoti gandrīz € 90 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Biedrības «Taureņa efekts», reproduktīvās veselības klīnikas «Klīnikas EGV», veikalu tīkla «Elvi» un vairāku citu Latvijas uzņēmumu atbalstītajai neauglības ārstēšanas kampaņai četru gadu laikā ziedoti gandrīz 90 000 eiro, informēja kampaņas organizatori.

Neauglības ārstēšanas labdarības kampaņa Latvijā notiks arī šogad, un tās mērķis joprojām ir palīdzēt tiem, kas nespēj pašu spēkiem tikt pie bērna, kā arī izglītot sabiedrību par neauglības ārstēšanas jautājumiem. Ziedot līdzekļus kampaņai iespējams visu kampaņas partneru tirdzniecības vietās, kā arī pa ziedojumu telefonu - 90006282.

Reproduktīvās veselības klīnikas «Klīnika EGV» ārsts un rezidents ginekoloģijā un dzemdniecībā, doktors Mārtiņš Levenšteins norāda, ka dzimumšūnas aktīvi ziedo tie, kas ir saskārušies ar draugu un tuvinieku nespēju ieņemt bērnu. Lielākoties vēlas palīdzēt vīrieši un atlīdzības faktors viņiem ir sekundārs. Savukārt olšūnu donorēm finansiālais aspekts ir svarīgāks, kas ir saprotami, jo spermas nodošana vīrietim un dzimumšūnas izņemšana sievietei nav salīdzināmas pēc sarežģītības, laikietilpīguma un riskiem. Taču arī daudzas sievietes izvēlas kļūt par olšūnu donorēm altruistiska motīva vadītas.

Kampaņas organizatori atgādina, ka saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem par spermas donoru var kļūt vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadam ar labu mentālo un fizisko veselību. Donorus izvēlas rūpīgi, pirms tam veicot veselības pārbaudi - analīzes uz infekcijām, HIV, B un C hepatītu, seksuāli transmisīvajām slimībām, kā arī ģenētiskās analīzes. Jāiziet arī apskate pie psihiatra narkologa. Savukārt par olšūnu donori var kļūt sieviete no 18 līdz 35 gadu vecumam ar labu psihisko un fizisko veselību, un tas nedrīkst būt spontāns un nepārdomāts lēmums. Tieši tāpēc katra sieviete, kas vēlas kļūt par donori, saņem nopietnu konsultāciju. Procedūra nav vienkārša, taču rūpīgās pieejas dēļ tā neapdraud donores dzīvību un veselību.

Tāpat kampaņas rīkotāji uzsver, ka dzimumšūnu donori allaž ir anonīmi, un viņu anonimitāti sargā likums. Topošajiem vecākiem drīkst izpaust tikai dzimumšūnu donora augumu, svaru, ādas, matu un acu krāsu, asinsgrupu un rēzus piederību, izglītības līmeni un slimību vēsturi.

Labdarības programma, kuras laikā tiek vākti ziedojumi, lai sniegtu finansiālu atbalstu pāriem, kam jāsaskaras ar neauglības izraisītām problēmām, norisinās kopš 2013.gada maija.

Kampaņu īsteno biedrība «Taureņa efekts» sadarbībā ar mazumtirgotāju «Elvi», «Klīniku EGV». Kampaņu arī atbalsta AS «Veselības centru apvienība», veikalu-noliktavu tīkls «AlkOutlet», degvielas uzpildes staciju pārvaldītāja AS «Virši-A» un lietotu preču mazumtirgotāju «Kristīne-RR», aptieku tīklu «Mēness aptiekas» un SIA «Centrālā laboratorija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu