Izvērtēs militāro mācību laikā privātpersonām nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizsardzības ministrija (AM) izvērtēs saistībā ar militāro mācību «Saber Strike» norisi privātpersonām nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas jautājumus, portāls TVNET uzzināja AM.

Otrdien, 13. jūnijā, noslēdzās starptautisko militāro mācību «Saber Strike 2017» aktīvā fāze, kas notika ārpus Ādažu poligona – Amatas, Mālpils, Ogres, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novadā. Atsaucoties uz izskanējušo informāciju par militāro mācību «Saber Strike» norisi ārpus poligona, AM atgādina, ka pirmo reizi mūsu valsts teritorijā notikušas mācības ar tik lielu Latvijas un sabiedroto spēku vienību karavīru un bruņutehnikas iesaisti ārpus poligona.

«Mācības ir būtiska valsts aizsardzības sastāvdaļa, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto spēku kaujas spējas, kas ir garants Latvijas drošībai un mieram. Militārās mācības ārpus poligona ir svarīgas, lai Latvijas Nacionālie bruņotie spēki kopā ar sabiedrotajiem varētu pilnveidot spēju veikt taktiskās operācijas atbilstoši Latvijas reljefam. AM atkārtoti norāda, ka militārajās mācībās ārpus poligona netiek izmantota kaujas munīcija, jo mācības ar kaujas munīciju notiek tikai šim nolūkam paredzētos poligonos un atbilstoši sertificētās šautuvēs, nodrošinot attiecīgu drošības perimetru,» pausts ministrijas paziņojumā. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) arī turpmāk plāno rīkot militārās mācības ārpus poligona.

Ministrija atvainojas tiem īpašniekiem, kuru īpašumos pārpratuma dēļ mācību aktīvās fāzes norises laikā bija iebraukusi militārā tehnika. AM uzsver, ka, ņemot vērā militārajās mācībās iesaistīto karavīru skaitu un bruņutehnikas daudzumu, nav iespējams pilnībā izvairīties no tehnikas pārvietošanās iepriekš neparedzētās teritorijās un norāda, ka NBS veiks visas nepieciešamās darbības, lai novērstu šādu gadījumu radītās sekas.

Zaudējumu atlīdzināšana tiem nekustamā īpašuma īpašniekiem, ar kuriem par militāro mācību «Saber Strike 2017» norisi slēgti privāttiesiski līgumi, tiks veikta saskaņā ar līguma noteikumiem. Savukārt attiecībā uz situāciju, kad zaudējumi nodarīti privātpersonām, ar kurām šādi līgumi netika slēgti, AM apzinās, izvērtēs un zaudējumu atlīdzināšanas jautājumu risinās individuāli.

Ministrija pateicas iedzīvotājiem par atbalstu, aicinot iedzīvotājus kritiski izvērtēt masu medijos publicēto informāciju par militārajām mācībām un nekļūt par nomelnošanas kampaņas atbalstītājiem, izplatot nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem.

Latvijā starptautisko militāro mācību «Saber Strike 2017»aktīvā fāze notiek Ādažu poligonā no 3. līdz 15. jūnijam. No 9. līdz 14. jūnijam militārās mācības notiek arī ārpus poligona - Amatas, Mālpils, Ogres, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novadā, kur bataljona līmeņa vienības, pārvietojoties ar bruņutehniku, veic mācību uzdevumus ar zemju īpašniekiem saskaņotās teritorijās.

Šogad apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību vadošā valsts ir Latvija. Mācībās Latvijā piedalās vairāk nekā 2000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un Slovākijas, kā arī ASV.

Mācību laikā tiek uzlabota dalībvalstu sadarbība, gatavības un kaujas spējas, kā arī demonstrēta sabiedroto spēja ātri reaģēt un pārvietot spēkus visā reģionā. Militārās mācības «Saber Strike» ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu