Pētījums: Sestdaļa skolēnu, kuri grib studēt ārzemēs, pēc tam plāno atgriezties Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katrs sestais skolēns, kurš apņēmies emigrēt studiju dēļ, gribētu uzreiz pēc izglītības iegūšanas atgriezties Latvijā, liecina Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) studentu veiktais pētījums par skolēnu nākotnes plāniem.

Kā informēja Ārlietu ministrijā, LU SZF studentu veiktā pētījuma par jauniešu emigrāciju un to ietekmējošajiem faktoriem rezultāti rāda pozitīvu jauniešu priekšstatu par to, ka tepat Latvijā ir gan izglītības, gan darba iespējas, un ka tiek novērtēta ārzemēs iegūtā izglītība un zināšanas.

25% no aptaujātajiem Rīgas jauniešiem izrādījuši interesi par izglītību vai darbu ārvalstīs pēc skolas beigšanas, 20% jauniešu ir meklējuši informāciju par piedāvājumiem ārvalstīs un 10% jau sazinājušies ar potenciālo darba devēju vai izglītības iestādi ārvalstīs. Vienlaikus katrs sestais no skolēniem, kas plāno emigrēt studiju dēļ, grib atgriezties Latvijā uzreiz pēc studiju beigšanas, un tikai 23% no tiem, kas plāno emigrēt pēc skolas beigšanas, nevēlas atgriezties Latvijā.

Jauniešu palikšanu veicina patriotisms, tradīciju spēks un piederības sajūta Latvijai. Savukārt kā emigrāciju ietekmējošus faktorus pētījuma ietvaros jaunieši minējuši nodarbinātības iespējas un augstākās izglītības kvalitāti Latvijā.

Ar pētījuma rezultātiem studenti šodien iepazīstināja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieku diasporas jautājumos Ati Sjanīti. Pētījuma rezultāti tiks izmantoti, lai analizētu migrācijas procesus un to ietekmi uz emigrācijas tendencēm Latvijā, kā arī iespējām piesaistīt jauniešus Latvijai arī tad, kad pēc skolas beigšanas studijas vai darbs ir izvēlēti ārvalstīs.

Aptaujā piedalījās 512 Rīgas skolu 12.klašu skolēni un profesionāli tehnisko skolu 3. un 4.kursa audzēkņi. Tāpat tika veiktas padziļinātas intervijas ar jauniešiem par emigrācijas tēmu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu