Rojas pašvaldības vadītāja atbalsta ideju vidusskolas nodot valstij

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Ideja vidusskolas nodot valsts pārziņā ir atbalstāma, jo pašvaldībām pašām var nepietikt politiskās gribas pieņemt nepopulārus lēmumus par skolu reorganizāciju, neskatoties uz mazo audzēkņu skaitu, atzina Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa (Latvijas Zaļā partija).

Kārkliņa pirms ievēlēšanas par domes priekšsēdētāju bija Rojas vidusskolas direktore. Viņasprāt, būtu tikai normāli, ja vidusskolas tiktu nodotas valsts pārziņā, kā to Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas vārdā solījusi rosināt šīs komisijas vadītāja Laimdota Straujuma (V). Pēc Kārkliņas teiktā, šāds ierosinājums izskanējis jau laikā, kad Straujumu vēl bijusi valdības vadītāja. Toreiz, diskutējot par skolu reorganzācijas jautājumiem, uz tikšanos esot aicināti aptuveni 20 novadu vadītāji. Domas par ideju nodot vidusskolas valsts pārziņā esot dalījušās - aptuveni puse no pašvaldību vadītājiem, kas piedalījušies šajā prezentācijā, šādu ideju esot atbalstījuši.

«Mūsu priekšlikums bija, ka no likuma būtu jāizņem ārā nosacījums, ka par skolu likvidāciju lemj pašvaldības. Ir pašvaldības, kurās vidusskolas nīkuļo un faktiski tiek mākslīgi uzturētas, jo pašvaldību deputāti nevar izšķirties pieņemt nepopulāru lēmumu par skolas reorganizāciju,» atzina Kārkliņa. «Ja šī funkcija tiek nodota Izglītības un zinātnes ministrijai, tad tai ir skaidri redzams skolu pārklājums, ir zināms finansējums un var rēķināties ar stabilitāti ilgtermiņā, jo skolu liktenis vairs nav atkarīgs no tā, kas pie varas pašvaldības ir konkrētajā brīdī,» atzina Kārkliņa.

Rojas pašvaldības vadītāja uzskata, ka ir arī jāstiprina arodskolas profesionālā līmenī un jāmeklē risinājumi, kā vidusskolām piesaistīt audzēkņus. Piemēram, Rojas vidusskolas audzēkņiem no šī gada rudens tikšot piedāvāts apgūt arī profesionālās iemaņas. Vislielāko interesi no vairākiem piedāvātajiem variantiem pamatskolas beidzēji esot izrādījuši par biroja vadītāja un iekšējās apdares meistaru aroda prasmēm, ko, visticamāk, arī Rojas vidusskolā būšot iespējams apgūt, noslēdzot sadarbības līgumu ar mācību centru «Buts».

Kā ziņots, Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija rosinās Ministru kabinetam vidusskolas nodot valsts pārziņā, šorīt mikroblogošanas vietnē «Twitter» paziņojusi šīs komisijas vadītāja Straujuma (V). Par šādu bijušās Ministru prezidentes paziņojumu viņas vadītās komisijas deputāti ir pārsteigti.

Straujumas paziņojums sekojis pēc vakar Saeimā noraidītā priekšlikuma Vispārējās izglītības likumā nostiprināt Ministru kabineta tiesības noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu klasē vai klašu grupā valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs vidējās izglītības pakāpē. Noraidītie grozījumi valdībai būtu devuši tiesības arī noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu minētajā izglītības līmenī valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs.

Neskatoties uz Straujumas paziņojumu, par šādu ieceri komisijas locekļi neesot informēti.

Pašlaik vidusskolas pamatā ir pašvaldību pārziņā. Ieceri par ģimnāziju nodošanu valsts pārziņā iepriekš paudis arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu