Nepāla vēlreiz plāno izmērīt Everesta augstumu, jo uzskata, ka tas ir sarucis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nepālas pētnieki divu gadu laikā plāno vēlreiz izmērīt Everesta augstumu, jo tiek uzskatīts, ka 2015. gada aprīļa zemestrīce Nepālā to padarījusi mazāku, ziņo «BBC».

Nepālas mērniecības departaments (The country’s Department of Survey) apgalvo, ka iepriekš izmērītais kalna augstums - 8848 metri - ir mainījies. Tiek arī uzskatīts, ka zemestrīču dēļ Everests ir minimāli mainījis savu ģeogrāfisko atrašanās vietu.

Divus gadus ilgais pētījums atklās ne tikai Everesta jauno augstumu un atrašanās vietu, bet arī to, kā pasaules augstāko kalnu ietekmē klimata izmaiņas.

Sākumā mērījumi tiks veikti no trīs pozīcijām apkārt kalnam, taču beigās pieaicinās šerpas, kuriem būs jānogādā mēraparāti arī kalna virsotnē, lai būtu iespējams izdarīt kopsavilkumu un secinājumus.

Foto: AP/ScanPix

Tomēr Nepāla nav vienīgā valsts, kas nolēmusi vēlreiz izmērīt Everesta augstumu. Arī indiešu mērnieki ir sasparojušies un nolēmuši vēl ātrāk nekā Nepāla pierādīt Everesta saraušanos.

Vēl viens no perifērajiem mērķiem, kas ietilpst nepāliešu ambīcijās, ir pierādīt, ka pēdējais alpīnistu šķērslis pirms Everesta virsotnes jeb slavenais «Hilarija slieksnis» ir nobrucis. Šādu minējumu pagājušajā mēnesī izteica britu alpīnisti, lai gan pastāv iespēja, ka šis klints izvirzījums ir vienkārši apsnidzis un tādēļ nav redzams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu