Vēzis un neauglība. Tādas ir iespējamās sekas no vides piesārņojuma, ko radīs degošie plastmasas atkritumi

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieks

Piesārņojums no degošajiem plastmasas atkritumiem, nokļūstot atmosfērā, izraisīs vides piesārņojumu ar ilglaicīgām sekām, TVNET informēja Veselības inspekcijas vides veselības analītiķis Normunds Kadiķis. Indīgās vielas - dioksīni un furāni, kas izdalās, degot sintētiskiem produktiem, no atmosfēras nokļūs vidē. Tas var ietekmēt reproduktīvo veselību – izraisīt neauglību, augļa attīstības traucējumus, kā arī paaugstināt vēža risku. Kāds ir piesārņojuma apjoms, būs iespējams pateikt pēc tam, kad tiks paņemti un izanalizēti gaisa paraugi.

Plašajā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkā Jūrmalā, kas svētdien izcēlās nelegālā atkritumu izgāztuvē, dega plastmasas krāvumi 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Dega arī angārs desmit kvadrātmetru platībā.

Lai gan ugunsgrēks ir lokalizēts, cilvēkiem, kas dzīvo netālu no degšanas vietas, logus vajadzētu turēt aizvērtus. Cilvēkiem ar vāju veselību, it īpaši tiem, kuriem ir elpošanas grūtības, vajadzētu uzturēties tālāk no piedūmotās teritorijas, norādīja Veselības inspekcijā. Slikta pašsajūta var rasties cilvēkiem ar psihosomatiskiem traucējumiem.

«Jārēķinās, ka piesārņojums nokļūs atmosfērā un sekas būs ilglaicīgas. Ietekmi jutīsim pēc tam,» skaidro Kadiķis.

Cik piesārņojums ir liels un cik sekas būs paliekošas, pagaidām grūti spriest. To varēs pateikt pēc komplicētām analīzēm, ko iespējams veikt Eiropas laboratorijās.

Latvijā šādas analīzes neveic.

Degot sintētiskiem materiāliem, izdalās sarežģīti organiskie savienojumi - dioksīni un furāni, kas, nokļūstot cilvēka organismā, atstāj ietekmi uz reproduktīvo veselību, paaugstinās vēža risks, skaidro vides veselības eksperts.

Foto: Aculiecinieks

Vēja dzīts indīgais dūmu mākonis svētdien cēlās gaisā, nokļūstot atmosfēras slāņos. Cilvēki, kas svētdienas pēcpusdienā atpūtās Jūrmalā, ar bažām vēroja melni zilo mākoni, kas cēlās no pamales un pamazām tuvojās, izplatoties lielākā teritorijā un aizsedzot sauli. Daudzi to noturēja par negaisa mākoni un atstāja pludmali, domājot, ka gaidāms pamatīgs lietus.

«Ņemot vērā, ka dūmi cēlās augšup, lokālā ietekme būs niecīga. Ja vakar būtu lijis, gaiss attīrītos, bet piesārņojums nosēstos zemē,» skaidro Kadiķis. Sliktā ziņa ir tā, ka, nokļūstot atmosfērā, piesārņojums skars daudz lielāku teritoriju. Ar lietu tas nokļūs zemē, uz augiem un ūdenī, kur to uzņems zivis.

«Ja sieviete grūtniecības laikā ēd daudz zivju, kurās ir indīgie savienojumi, tas ārkārtīgi negatīvi var iespaidot viņas veselību,»

saka speciālists.

Degoša plastmasa ir ļoti indīga, tāpēc dedzināt plastmasas atkritumus ir aizliegts. Ugunsgrēkos, kas izcēlušies mājās, cilvēki parasti iet bojā nevis no liesmām, bet gan no indīgajiem dūmiem, kas rodas, degot dažādiem sintētiskiem materiāliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu