Jūrmalnieki dusmīgi! Joprojām jūtama kodīga smaka no gruzdošās izgāztuves

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Līdzko piebraucām pie «Kuršiem», mutē parādījās kodīga garša un rīklē sāka kniest,» par piesārņojumu no degušās nelegālās atkritumu izgāztuves, kas vēl pirmdien ir sajūtams gaisā, saka jūrmalniece Mārīte Baltā. Izgāztuve joprojām gruzd. Tāpat kā daudzi jūrmalnieki, arī viņa ir šokā par notikušo.

Svētdienas pēcpusdienā jūrmalniece Mārīte un viņas māsa pamanīja zili melnos mākoņus, kas ceļas no Slokas puses. Sievietes sabijās, sākumā nodomāja, ka deg kāda māja. «Māsa uzreiz zvanīja dēlam. Viņš jau zināja, ka deg atkritumu izgāztuve.»

Mārīte saka, ka visi apkārtnes iedzīvotāji zinājuši, ka tur atrodas izgāztuve, kur pārstrādā plastmasas atkritumus. «Kā tā izgāztuve var būt nelegāla, ja visi par to zināja? Tā taču nebija apslēpta dziļi mežā. Skaidrs, ka kāds to atļāva!

Cilvēki jau sen sūdzējās par smaku un žurkām, kas tur skraidīja.

Pilsētas tuvumā nedrīkst atrasties tādas izgāztuves,» spriež Mārīte. Visvairāk viņu šokē tas, ka ugunsgrēku neizdevās ātri apdzēst, tāpēc indīgie dūmi gaisā cēlās ļoti ilgi.

«Cilvēki pa devītā stāva logiem redzēja atklātu liesmu. Vai tad ar smiltīm vai kā citādāk viņi nevarēja apdzēst ugunsgrēku? Vai ar putām plastmasu vispār var nodzēst? Tas ir briesmīgi! Padomju laikos pie mums jau noplūda amonjaks. Tagad atkal!»

Mārīti pārsteidz, ka netika ieslēgta trauksme, neviens netika brīdināts.

«Es uzreiz aiztaisīju logus, bet mazi bērni skraidīja apkārt. Cilvēki gāja tuvumā skatīties. Labi, ka pūta dienvidrietumu vējš, kas aiznesa dūmus tālāk, bet nekur jau tas piesārņojums nepazudīs.»

Virpuļviesulis, katastrofa, krusas mākonis, svētdien sprieda cilvēki, skatoties debesīs, ko aizvien intensīvāk pārklāja melns mākonis, caur kuru lauzās saules stari. Lielākā daļa atpūtnieku ķērās pie viedtālruņiem, lai meklētu informāciju internetā, vai zvanīja draugiem.

Jūrmalas aizsardzības biedrības priekšsēdētājs Uldis Kronblūms, kurš tobrīd atradās Dzintaros, par notiekošo uzzinājis ļoti drīz. Viņš saka, ka nezinātājam varēja likties, ka tuvojas pamatīgs negaiss. Mākonis izbiedēja daudzus atpūtniekus, kas, redzot, ka biedējošais melnās miglas vāls neizklīst, steidzās pamest kūrortpilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu