Būs jāskata «Delnas» 11 000 parakstītais aicinājums Valsts prezidentu iecelt atklātā balsojumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai būs jāskata sabiedrības par atklātību «Delna» parlamentā iesniegtā vairāk nekā 11 000 parakstu saņēmusī iniciatīva par iespēju Valsts prezidentu vēlēt atklāti.

Par šī jautājuma nodošanu izskatīšanai komisijā šodien lēma parlamenta Prezidijs, informēja Saeimas Preses dienestā. Nepieciešamie paraksti iniciatīvai tika savākti platformā «Manabalss.lv».

«Delnas» iniciatīvas autors Jānis Veide paziņojumā iepriekš norādīja, ka pašlaik Satversmes 36.pants nosaka, ka Valsts prezidentuievēlē aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Taču «Delna» ierosina Satversmes pantā vārdu «aizklāti» mainīt uz «atklāti».

Savāktais parakstu daudzums parāda - sabiedrība vēlas zināt, kā deputāti balso par valsts augstākajām amatpersonām, no kurām prezidenta amats šobrīd palicis vienīgais, ko ievēl aizklāti. Atklāts balsojums par Valsts prezidentu palielinātu deputātu atbildīgumu sabiedrības priekšā, liekot pamatot savu izvēli.

«Delnas» iniciatīvu atbalsta arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš 2.jūnijā Saeimai nosūtījis vēstuli, aicinot atbalstīt Satversmes grozījumus.

Jau ziņots, ka 18.maijā sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» tika savākti 10 000 parakstu par iespēju Valsts prezidentu vēlēt tautai.

Kā ziņots, Saeimas darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai noslēdza divu gadu darbu, apstiprinot atzinumu, kurā piedāvāts apsvērt Valsts prezidenta ievēlēšanas procedūras maiņu.

Viens no diviem piedāvātajiem variantiem paredz, ka Valsts prezidentu ievēl tauta, savukārt otrs paredzētu, ka valstsaugstāko amatpersonu ievēlētu elektoru kolēģija, kuras sastāvā būtu Saeimas deputāti un pašvaldību pārstāvji, iepriekš žurnālistiem skaidroja darba grupas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu