Rīgas dome ierobežo žurnālistu piedalīšanos domes sēdēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem turpmāk būs obligāti jāakreditējas, lai klausītos Rīgas domes sēdes, fotografēt un filmēt drīkstēs tikai no zāles beigām, bet pārējiem žurnālistiem būs atļauts atrasties tikai sēžu zāles balkonā.

Tas paredzēts šodien Rīgas dome ārkārtas domes sēdē apstiprinātajos noteikumus par Rīgas domes sēžu apmeklēšanas kārtību.

Iekšējie noteikumi paredz kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldības darbinieki, valsts varas un pārvaldes institūciju pārstāvji un privātpersonas apmeklē Rīgas domes sēdes, kā arī kārtību, kādā tiek koordinēta darbam Rīgas domē akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvju atrašanās Rīgas domes sēžu telpā (sēžu zālē un balkonā) Rīgas domes sēžu laikā.

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs pastāstīja, ka iekšējo noteikumu mērķis ir nodrošināt netraucētu Rīgas domes deputātu darbu Rīgas domes sēžu laikā.

Noteikumi paredz, ka sēžu zālē Rīgas domes sēdes laikā ir atļauts uzturēties pašvaldības darbiniekiem, kuri nodrošina Rīgas domes sēdes norisi, ziņotājiem un līdzziņotājiem, kā arī sēdē izskatāmo dokumentu sagatavotājiem, priekšsēdētāja biroja vadītājam vai biroja darbiniekam viņa uzdevumā, Sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniekiem, uz sēdi uzaicinātajām personām, kuras ir norādītas sarakstā, kas pirms Rīgas domes sēdes ir iesniegts domes Sekretariātā, Rīgas pilsētas pašvaldības institūciju vadītājiem, ja Rīgas domes sēdē izskatāmie jautājumi attiecas uz attiecīgo Rīgas pilsētas pašvaldības institūciju darbību, kā arī privātpersonām, kuras pirms Rīgas domes sēdes ir iesniegušas Rīgas domes priekšsēdētājam iesniegumu.

Rīgas domes sēdes slēgtās daļas laikā Rīgas domes sēžu telpā ir atļauts atrasties pašvaldības darbiniekiem un institūcijai, kura sagatavojusi izskatāmo lēmuma projektu, darbiniekiem.

Rīgas domes sēžu zāles norobežotajā daļā sēdes laikā varēs atrasties Latvijas Valsts prezidents, Saeimas deputāti, Ministru kabineta locekļi, Valsts kontroles pārstāvji, valsts pārvaldes institūciju pārstāvji, kā arī uz Rīgas domes sēdi uzaicinātās personas. Ja minētās personas uz Rīgas domes sēdi nebūs ieradušās, tad Rīgas domes sēžu zāles norobežotajā daļā varēs atrasties pašvaldības institūciju vadītāji, Rīgas domes priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka biroju vadītāji.

Privātpersonām Rīgas domes sēžu laikā atļauts atrasties sēžu telpas balkonā, pie kura durvīm kārtību nodrošinās Rīgas domes apsardzes darbinieki.

Darbam Rīgas domē akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvju atrašanos Rīgas domes sēžu telpā sēžu laikā koordinēs Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa. Sēžu zālē būs atļauts uzturēties tikai darbam Rīgas domē akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem - fotogrāfiem un operatoriem. Pārējiem darbam Rīgas domē akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem sēdes laikā būs atļauts uzturēties Rīgas domes sēžu telpas balkonā.

Rīgas domes atklāto sēžu laikā fotogrāfi un operatori būs tiesīgi filmēt un fotografēt, uzturoties Rīgas domes sēžu zāles aizmugurējā ejā vai pie sēžu zāles logiem.

Intervēšana Rīgas domes sēdes laikā Rīgas domes sēžu zālē darbam akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem nebūs atļauta.

Radzevičs punktu par to, ka žurnālisti drīkstēs atrasties tikai balkonā skaidroja gan ar to, ka sēžu zāles beigās nav pietiekami daudz krēslu, gan arī ar sēdes slēgtajām daļām, kurās būs vienkāršāk saprast, kurām personām telpa jāpamet.

Pulks norādīja, ka žurnālistiem šādi tiek uzlikts uzpurnis, jo sižeta veidošanā sadarbojas operators ar žurnālistu. Šādā veidā tiks ierobežota prese un apgrūtināts tās darbs.

Opozīcijas deputātiem balsojot pret, noteikumi tika atbalstīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu