VVD nav saņemta informācija par kiberuzbrukuma sekām Černobiļā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Valsts vides dienests (VVD) nav saņēmis informāciju par globālā kiberuzbrukuma izraisītajām sekām Černobiļā.

Par iespējamiem draudiem VVD informētu Starptautiskā atomenerģijas aģentūra vai Eiropas Komisija, tomēr pašlaik tas nav noticis, pastāstīja VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Jau ziņots, ka otrdien izvērstais kiberuzbrukums, kurā līdz šim īpaši smagi cietusi Ukraina, skāris arī Černobiļas atomelektrostacijas (AES) radiācijas uzraudzības sistēmu, piespiežot darbiniekus ķerties pie individuālajiem radiācijas dozimetriem, vēsta amatpersonas.

Kiberuzbrukuma rezultātā AES izmantotā «Windows» datorprogramma ir atslēgusies, vēsta ap Černobiļu izveidotās drošības zonas uzraudzības iestāde.

Jau ziņots, ka uzbrukums sākās ap plkst.14 pēc Latvijas laika, un sākotnēji tam bija pakļauti Ukrainas un Krievijas uzņēmumi, bet pēc tam tas sāka izplatīties arī Rietumeiropā, bet vēl pēc vairākām stundām sasniedza ASV.

Cita starpā arī Lietuva ziņo par atsevišķiem gadījumiem, kuros datorus skāris otrdien izplatītais izspiedējvīruss, taču amatpersonas pagaidām neatklāj cietušos uzņēmumu nosaukumus.

Ukrainas uzņēmumu un valdības amatpersonas ziņo par nopietnu uzbrukumu elektrosadales tīklam, bankām, tostarp centrālajai bankai, aviorūpniecības uzņēmumam «Antonov» un valdības iestādēm, kā arī pastam.

Uzbrukuma rezultātā cita starpā darbu pārtraukusi Ukrainas Ministru kabineta datorsistēma.

Traucēta arī Kijevas Borispiļas starptautiskās lidostas darbība, un tās administrācija brīdina, ka var kavēties reisi.

Tiek arī ziņots, ka Kijevas metro sistēmā pārstājuši darboties maksājuma karšu nolasītāji un ka darbu apturējušas vairākas degvielas uzpildes staciju ķēdes.

Ukrainas Drošības padome jau paziņojusi, ka esot zināmas pazīmes, kas liecinot par Krievijas saistību ar šo plašo kiberuzbrukumu.

Taču par uzbrukumu saviem serveriem jau iepriekš paziņoja arī Krievijas valstij piederošais naftas uzņēmums «Rosneft».

Cietis arī Krievijas naftas uzņēmums «Bashneft».

Krievijas centrālā banka paziņojusi, ka uzbrukumam pakļautas arī Krievijas bankas un ka atsevišķos gadījumos to datorsistēmas tikušas inficētas.

Vēlāk parādījās ziņas par uzbrukumu arī Dānijas transporta un enerģētikas konglomerātam «A.P. Moller-Maersk».

Dāņu uzņēmuma pārstāvis pavēstījis, ka uzbrukumiem pakļautas visas tā struktūrvienības gan iekšzemē, gan ārvalstīs.

Arī spāņu mediji vēsta, ka uzbrukumiem pakļauti tādi lieli starptautiskie uzņēmumi kā pārtikas ražotājs «Mondelez» un advokātu firma «DLA Pipe».

Par uzbrukumiem ziņo arī britu reklāmas uzņēmums WPP un franču celtniecības materiālu ražotājs «Saint-Gobain».

Pirmais uzņēmums Savienotajās Valstīs, kas paziņojis, ka cietis šajā uzbrukumā, ir zāļu ražošanas gigants «Merck».

Pagaidām nav zināms, kas varētu stāvēt aiz šī uzbrukuma, taču eksperti, analizējot sociālajos tīklos izplatītos ekrānšāviņus, spriež, ka uzbrukumā atkal tiek izmantots izspiedējvīruss.

Pasaule vēl šobrīd nav pilnībā atguvusies no maija vidū pieredzētā globālā kiberuzbrukuma, kurā tika izmantots izspiedējvīruss «WannaCry».

Saskaņā ar ekspertu atzinumu otrdienas uzbrukumā tiek izmantots izspiedējvīruss «Petya», kas bloķē lietotāju datorus, pieprasot pārskaitīt 300 ASV dolārus, konvertējot tos virtuālajā valūtā «bitcoin».

Kiberdrošības uzņēmums «Group-IB» norāda, ka «Petya» lokālajos datortīklos izplatās līdzīgi «WannaCry».

Savukārt kiberdrošības firmas «Recorded Future» pārstāvis Andrejs Bariševs raidorganizācijai BBC pastāstījis, ka pēdējā gada laikā konstatējis šī vīrusa tirgošanu daudzos interneta forumos un tas maksājis vien 28 dolārus.

Tiek ziņots, ka «bitcoin» kontā, kuru uzrādījuši kibernoziedznieki, ienākuši jau vairāki maksājumi un šobrīd tajā atrodas 1,5 virtuālās valūtas vienības, kas līdzinās 3500 dolāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu