Augstskolas neizpratnē: Vai rezidenti spējīgi «ielēkt» ģimenes ārstu praksēs?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) cer sagaidīt papildu informāciju par Veselības ministrijas (VM) plānu ģimenes ārstu streika laikā veselības aprūpes nodrošināšanu uzticēt rezidentiem. Rezidents nav tiesīgs parakstīt dokumentus bez ārsta uzraudzības, tāpat ir jautājums, vai internists ir gatavs darīt ambulatori to, ko dara ģimenes ārsti.

Kā norādīja LU rezidentūras vadītāja Anda Požarnova, augstskola ir saņēmusi VM vēstuli. «Mums pašiem radās pietiekoši daudz neskaidru jautājumu, tādēļ aizrakstījām VM, cerot saņemt atbildi,» pastāstīja Požarnova, piebilstot, ka 29.jūnijā plkst.9 VM ir sanāksme situācijas izrunāšanai. Viņa sacīja, ka

LU pagaidām neizvērš aktivitātes un VM nesniedz rezidentu sarakstus, jo grib saprast, kas tiks prasīts no rezidentiem.

Viņasprāt, pamatā jautājumi par rezidentu pieejamību jāvērš ārstniecības iestādēm, kam rezidenti piesaistīti, jo ārstniecības iestādes plāno savu darbu pāris mēnešus uz priekšu.

Požarnova uzsvēra, ka rezidentūras programmas paredz dežūrgrafikus, taču piespiest strādāt papildus rezidentus nevarot. Viņa skaidroja, ka, visticamāk, streika laikā darbam varētu tikt piesaistīti ģimenes medicīnas rezidenti, kā arī rezidenti no iekšķīgo slimību programmu specialitātēm, taču pastāv jautājums, vai internists ir gatavs darīt ambulatori to, ko dara ģimenes ārsti.

«Rezidents nav tiesīgs arī parakstīt dokumentus bez ārsta uzraudzības,» skaidroja Požarnova, tāpat nav saprotams, kāpēc VM prasa nodrošināt dežūrgrafiku 24 stundu režīmā,

ja paši ģimenes ārsti šādā režīmā nestrādā.

Požarnova skaidroja, ka pareizi būtu domāt par to, ka streika laikā varētu pieaugt pacientu plūsma uzņemšanas nodaļā, uz kurieni tad arī būtu jāsūta papildspēki.

Savukārt RSU apstiprināja, ka VM vēstule saņemta un augstskola gatavojas izpildīt ministrijas prasības, sagaidot papildu informāciju par procesa norisi.

RSU Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope norādīja, ka ieraksti sociālajos medijos, ziņas e-pastā un telefona zvani liecina par uztraukumu un situācijas neizpratni. Viņa

aicina RSU studiju programmu vadītājus un rezidentus saglabāt mieru, neiesaistīties diskusijās un turpināt ikdienas darbu.

Grope skaidroja, ka situācija paredz rezidentu darba realizāciju atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem, studiju līgumam un darba līgumam, savukārt virsstundu darbs nav plānots. Rezidenti, kuri ir ikgadējā atvaļinājumā, turpina savu atvaļinājumu, bet

strādājošie rezidenti turpina dežūras 48 stundu apmērā tajās ārstniecības iestādēs, kur darbs ir plānots.

MK noteikumos par rezidentūras sadali un rezidentūras finansēšanu papildu apmaksai paredzētās 24 dežūrstundas var tikt lūgtas realizēt valstij vajadzīgajā vietā, kas patlaban plānots pie Rīgas un/vai reģionālajām slimnīcām. Dežūras var tikt plānotas darba dienās, darba laikā un nepārsniedzot 3x8 stundas katram rezidentam. Dotās dežūras tiks apmaksātas. Par rīcības plānu atsevišķi ir informētas ārstniecības iestādes, skaidroja Grope.

RSU pārstāve norādīja, ka VM par procesa koordinatoru ir nozīmējusi Nacionālo veselības dienestu (NVD). Dežūru koordinācija ir plānota, iesaistot RSU rezidentūras studiju programmu vadītājus, kuri vislabāk pārzina savas specialitātes rezidentu aktivitātes un noslodzi.

Grope lūdz kolēģus būt atsaucīgiem, izprast situāciju, saskatīt iespējas un izaicinājumu, kā arī atcerēties, ka

rezidentūra tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, atbilstoši valsts pasūtījumam, «un šobrīd valsts ir lūgusi mūsu palīdzību».

«Lūdzu izprast - šobrīd nav noteikts, ka būs jāiesaistās visiem rezidentiem un nav noteikts, uz cik ilgu laiku šī krīzes situācija izsludināta. Rezidentiem atgādinu, ka RSU pārstāvēs savu studējošo intereses,» pauda Grope.

Kā ziņots, veselības aprūpi iedzīvotājiem ģimenes ārstu streika laikā varētu nodrošināt ar rezidentu palīdzību, vēsta portāls «Pietiek.com». Portāla rīcībā nonācis VM rīkojums par «Par rezidentu iesaisti krīzes situācijā». Šis rīkojums gan nav oficiāli reģistrēts, tomēr jau esot izsūtīts visām iesaistītajām pusēm, vēsta portāls. Rīkojuma adresāti ir RSU un LU.

Rīkojumā veselības ministre Anda Čakša uz ģimenes ārstu streika laiku lūdz veikt rezidentūras studiju programmu realizācijas pārplānošanu,

nodrošinot rezidentu 24 stundu dežūras (pa astoņām stundām).

Norādīts, ka rezidentu atlīdzība tiks noteikta atbilstoši «Rezidentūras sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumiem». Ja veiktā darba apjoms pārsniegs šajos noteikumos noteiktu dežūru apjomu, paredzēts, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) apmaksās arī to. Tas tiks darīts Ministru kabineta noteikumos «Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība» noteiktajā kārtībā.

VM lūdz rezidentu sarakstus un kontaktinformāciju nosūtīt NVD, kas koordinēs rezidentu dežūru vietas. Tāpat lūgts sniegt informāciju par ārstiem, kuri atbildīgi par rezidentūras organizāciju katrā specialitātē.

VM vakar informēja, ka meklēs iespējas ģimenes ārstu streika laikā nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus. Kā aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, VM lūgs Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai sniegt informāciju par tiem ģimenes ārstiem, kuri no 3.jūlija nesniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, lai varētu organizēt iedzīvotājiem nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu.

Tuvākajās dienās VM solījusi sniegs informāciju par valsts apmaksātas veselības aprūpes saņemšanas iespējām tiem iedzīvotājiem, kuru ģimenes ārsti no 3.jūlija pakalpojumus nesniegs.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» teica, ka līdz trešdienai asociācija ir aicinājusi pieteikties ārstus, kuri piedalīsies streikā. Pēc tam par to skaitu tikšot informēti iedzīvotāji. Veide gan nesolīja publiskot konkrētās ārstu prakses.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu