Rezidenti atsakās aizstāt ģimenes ārstus streika laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārsti rezidenti nav gatavi kļūt par streiklaužiem un aizstāt ģimenes ārstus viņu pieteiktās protesta akcijas laikā. Tā, atbildot uz Veselības ministres izsūtīto steidzamo lūgumu par iesaisti krīzes situācijā un aicinājumu nodrošināt rezidentu 24 stundu dežūras, trešdienas, 28.jūnija, vakarā vienojās Rezidentu padomes biedri. Viņus atbalsta arī Latvijas Jauno ārstu asociācija, vēsta Latvijas Televīzija.

Stradiņa slimnīcā valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga aicināja jaunos kolēģus piekrist vēl 24 stundu garām dežūrām jeb trīs dienas strādāt astoņas stundas pieredzējuša kolēģa vadībā, poliklīnikā pieņemot tos pacientus, kas netiek pie sava ģimenes ārsta.

Tāds ir ministrijas plāns «B» – visās slimnīcās un medicīnas iestādēs streika laikā atvērt kabinetus, kuros pacientus pieņems citi mediķi. Viņi arī izrakstīs slimības lapas un receptes.

Taču jaunie ārsti iebilst – viņi jau tagad strādā 240 stundas mēnesī. Viņu likme uz papīra ir trīs eiro un 20 centi, un daudziem ir divas darba vietas, jo par vienu algu paēst nevar. «Visi strādā divās trijās darba vietās, man ir 240 stundas slimnīcā gan kā rezidentam, gan kā stažierim,» saka Jauno ārstu asociācijas valdes pārstāvis Artūrs Balodis.

Rezidents drīkst strādāt tikai apmācīt tiesīga ārsta uzraudzībā, proti, par viņa lēmumiem atbild sertificēts ārsts ar stāžu. Šajā gadījumā ir plānoti divi kabineti, kuros dežurētu rezidenti, un viņus uzraudzītu viens pieredzējis ārsts. Stradiņa slimnīcā ir vismaz 150 rezidentu, jādežūrē būtu ģimenes ārsta specialitātes studentiem, pakāpeniski iesaistot pārējos, arī ķirurgus un ginekologus.

Pacientiem jārēķinās, ka par šādu konsultāciju būs jāmaksā vismaz četri eiro, jo Stradiņa slimnīcā ģimenes ārstu nav, konsultēs iekšķīgo slimību speciālisti par attiecīgu tarifu.

Ziņots, ka sākot no 3.jūlija, kad streiku sāks ģimenes ārsti, šie mediķi nesniegs valsts apmaksātos pakalpojumus, neizrakstīs darba nespējas lapas, neizrakstīs receptes, bet, ja pacientam būs problēmas, kas apdraud dzīvību, protams, viņam palīdzēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu