Līdz septembrim izstrādās likumu par veselības nozares finansēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome (NTSP) šodien vienojās, ka līdz šā gada septembrim tiks izstrādāts atsevišķs likums par veselības nozares finansēšanu.

(Pievienots Ministru prezidenta komentārs pēdējās divās rindkopās.)

NTSP uzklausīja finanšu ministres Danas Reizniece-Ozolas (ZZS) prezentāciju par nodokļu reformu, kurā viens no tematiem bija veselības nozares finansēšana.

Ministre informēja, ka papildus finansējums veselībai tiks rasts, par procentpunktu palielinot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - papildu 0,5% darba devējam un 0,5% darba ņēmējam.

Tāpat tiks noteikts papildus maksājums nodokļu maksātājiem, kuri nav darba ņēmēji vai neveic nodokļu nomaksu noteiktā apmērā, tomēr par šo jautājumu diskusijas vēl turpināsies tiesību aktu izstrādes laikā.

Reizniece-Ozola sacīja, ka patlaban tiek izstrādāts atsevišķs likums par veselības nozares finansēšanu un tas tiks virzīts budžeta paketē 2017.gada rudenī.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris mudināja likumprojektu izstrādāt mēneša laikā - līdz augustam, lai novērstu bažas, ka solījums par veselības finansējuma pieaugumu netiks piepildīts.

«Mēneša laikā ir jāizstrādā veselības finansēšanas likumprojekts, lai pierādītu, ka jautājums tiks atrisināts. Tomēr šis likums jāizstrādā līdz budžeta izskatīšanai, jo līdz šim mums bijusi rūgta pieredze attiecībā uz finansējuma pieprasījumu budžeta pieņemšanas laikā,» uzsvēra Keris.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka minētais likumprojekts tiks izstrādāts līdz septembrim.

Pēc NTSP sēdēs Kučinskis žurnālistiem atzina, ka šodienas lēmums līdz rudenim izstrādāt veselības finansēšanas likumprojektu kalpos kā pozitīvs signāls mediķiem.

«Likums ir jāizstrādā ātri, lai mediķiem būtu drošības sajūta. Mediķu bažas ir sadzirdētas, bet jau tagad varam runāt, ka nākamgad veselības nozarei būs papildu finansējums 180 miljonu eiro apmērā. Mēs turpināsim strādāt, lai nodrošinātu darba algu pieaugumu tajos sektoros, kur visvairāk nepieciešams,» uzsvēra Kučinskis..

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu