Ministrija streika laikā gaida rezidentu novirzīšanu uz uzņemšanas nodaļām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rezidenti būtu novirzāmi uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām ģimenes ārstu streika laikā, sagaida Veselības ministrija (VM).

Kā ceturtdien žurnālistiem sacīja VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole, streika laikā rezidentiem nebūs jāpilda ģimenes ārstu funkcijas, bet gan jāstrādā savas kompetences ietvaros

«Mēs neviens neesam priecīgi par izveidojušos situāciju, bet, ja pirmdienas vakarā ģimenes ārsti pieņēma lēmumu streikot un mums neizdevās panākt kompromisu, VM absolūts pienākums ir organizēt darbu, primāri skatoties no pacientu viedokļa - kā un kur var saņemt palīdzību, kas pacientam var būt visnepieciešamākā, proti, akūtu problēmu gadījumā,» teica Pole.

Viņa uzsvēra, ka VM vēstule augstskolām bija nepieciešama, lai apzinātu, kas būtu gatavi pārlikt savus dežūru laikus, vairāk nodrošinot dežūras dienas pirmajā laikā, kad pamatā strādā primārā aprūpe. No augstskolu puses tas esot izdarīts, savukārt iepriekš bija vērojama situācijas eskalācija un neizpratne, atzina VM pārstāve.

VM sagaida, ka rezidenti veiks savas kompetences darbu, ko viņi var darīt kā ārsti. Rezidenti var strādāt ārsta pamatspecialitātēs slimību diagnostikā un ārstēšanā, līdz ar to VM sagaida, ka rezidenti tiek vairāk novirzīti uz uzņemšanas nodaļām un atbalsta tos sertificētos dežūrārstus, kuri strādā uzņemšanas nodaļā.

VM gan atzīst, ka vēl šodien ministrijai nav visas informācijas, kas saistīta ar gaidāmo streiku. «Patlaban mēs vēl gaidām no ģimenes ārstiem un Nacionālā veselības dienesta informāciju, kāds būs streika apjoms. Mums ir skaidrs, kādi mums ir pieejamie rezidenti, kas ir gatavi strādāt un kurus kurā ārstniecības iestādē var piesaistīt,» teica Pole, vienlaikus norādot, ka skaitliski precīzi rezidentu skaitu gan VM vēl nevar pateikt, jo tagad augstskolas pārskata savu rezidentu loku, skaidrojot, vai viņus apmācošie ģimenes ārsti streiko.

Pole skaidroja, ka pamatā rezidenti paliks strādāt tur, kur viņi strādā, tikai slimnīcās pārkārtos šo darbu, vairāk novirzot viņus palīgā sertificētiem ārstiem uzņemšanas nodaļā.

Nacionālais veselības dienests un VM gatavo detalizētu informāciju par to, kur katrā reģionā varēs saņemt pašu nepieciešamāko medicīnisko palīdzību - tie būs veselības centri, poliklīnikas un slimnīcas uzņemšanas nodaļas. Informācija tiks izplatīta iespējami visos kanālos, sola VM.

Ministrijā apzinās, ka pieejamība veselības aprūpes pakalpojumiem streika laikā pasliktināsies, jo ģimenes ārsti neveiks vajadzīgo darbu pilnā apmērā.

Pole noraidīja iepriekš izskanējušo informāciju, ka rezidenti atsakās no darbošanās streika laikā. «Tas bija zināms pārpratums par to, kurš no kā var atteikties un ko kurš var darīt. Rezidenti neatsakās no sava rezidentūras studiju procesa, kurā noteikts, ko viņi var darīt un kādas ir augstskolas un ārstniecības iestādes tiesības rezidentus pārrotēt uz vienu vai otru sektoru, kur tie nepieciešami, tik tālu, cik tas noteikts noslēgtajos līgumos,» sacīja Pole.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu