Un kam tu būsi vajadzīgs pēc 20 gadiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiek lēsts, ka līdz 2030.gadam ASV roboti aizvietos četras no katrām desmit darba vietām. Uz jautājumiem sarunu festivālā LAMPA – kā godīgi pārdalīt robotu saražoto labumu? Kā motivēt cilvēkus tomēr kaut ko darīt? Un vai tas ir tirgus ekonomikas beigu sākums? TVNET un «Swedbank» rīkotajā diskusijā centīsies atbildēt bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, ekonomists Mārtiņš Kazāks, kā arī Accenture Latvija vadītājs Maksims Jegorovs.

Sarunu vadīs TVNET vadītājs Juris Mendzinš.

Nē, tu vēl nebūsi pensijā. Taču tu dzīvosi laikā, kad pasta piegādes veiks droni, kad noliktavas uzraudzīs un vadīs roboti, kad tramvajiem un vilcieniem nebūs nepieciešami vadītāji, kad ražošana tiks automatizēta līdz līmenim, kur roboti ne tikai ražos, bet pārdos saražoto cits citam un pieņems cilvēka prātam neiespējami trāpīgus lēmumus.

«Pārāk daudz cilvēku, pārāk maz labi apmaksātu darba vietu. Kā robotu saražotais labums tiks pārdalīts sabiedrībā? Kā savas dienas vadīs cilvēks? Vai tas būs tirgus ekonomikas krahs? Kāda būs valsts loma šajā modelī? Kādi pamati nākotnes sabiedrībai ar steigu liekami šodien?»

2015.gadā Somija apsvēra domu maksāt katram pilsonim 800 eiro, rosinājuma ideja – sociālās sistēmas vienkāršošana. Šāda rosinājuma izmaksas vienam gadam tika lēstas 46,7 miljardu eiro apmērā. Ar līdzīgu ideju klajā tika nākts arī Šveicē, bet tā tika noraidīta.

Diskusija notiks 1.jūlijā un tā sāksies plkst.16.

Trešais sarunu festivāls «Lampa» notiks 30.jūnijā un 1.jūlijā Cēsu pils parkā, tajā ieplānoti vairāk nekā 200 pasākumu par dažādām tēmām no dažādām vietām Latvijā un pasaulē.

LAMPA ir vide un impulss nemitīgai sevis pilnveidošanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Festivāla saturs neatstāj vienaldzīgu – tās ir divas dzīvesprieka pilnas dienas, kurās asināt prātu, paplašināt redzesloku un izaicināt savus priekšstatus. Tā ir iedvesmojoša un aizraujoša platforma visiem, kam ir ko teikt. Visiem, kas vēlas uzzināt un sarunāties par Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem.

Ideju par sarunu festivālu LAMPA izloloja un attīstīja Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS, Swedbank un ilgtspējīgu pārmaiņu aģentūra SPARK no Dānijas, iedvesmojoties no līdzīgiem demokrātijas festivāliem Dānijā, Zviedrijā un Igaunijā. Festivāla mājvieta ir Cēsu pils parks. Festivāla rīkošanā ir iesaistījušās daudzas organizācijas un aktīvisti, atbalstot to gan finansiāli, gan kopā radot festivāla notikumus.

«Sarunu festivāla «Lampa» «ēdienkarte» šogad piedāvās pilnu garšu buķeti – no karstām pašmāju valstsvīru debatēm līdz sarunām ar skandināvu kulta politiķiem, no uzņēmēju grēksūdzes līdz policijas aizturēšanai klātienē un tiešraidei no Cēsu nepilngadīgo kolonijas, no mākslinieciskas performances par Latviju 2068.gadā līdz unikālai pirmizrādei par latviešu un krievu attiecībām. Pirms trim gadiem sākām ar bagātīgu 50 notikumu programmu, bet šogad Sarunu festivāls Lampa pārspēj pats sevi. Tie būs vairāk nekā 200 pasākumu, kas atmosfēras ziņā salīdzināmi ar jaudīgu rokfestivālu, bet satura ziņā ar vēl nepieredzētu konferenci. Politiķi, uzņēmēji, žurnālisti un lēmumu pieņēmēji, rakstnieki, reperi, mākslinieki, filozofi un pat garīdznieki - «Lampā» būs visi, un garlaicīgi nebūs nevienam!» uz Sarunu festivālu «Lampa» aicina tā direktore Ieva Morica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu