Ģimenes ārsti neatliks streiku; piedalīsies vismaz 600 ārstu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Neskatoties uz aicinājumu atlikt streiku līdz 22.jūlijam, tas sāksies no nākamās nedēļas, kā arī iepriekš bija plānots, informēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā (LĢĀA). Streikā piedalīsies vairāk nekā 600 ģimenes ārsti. Asociācija arī pateicas rezidentu padomei un Jauno ārstu asociācijai par "izrādīto profesionālo solidaritāti.

Sīkāku informāciju par streiku LĢĀA plāno sniegt preses konferencē, kas notiks rīt plkst.12 asociācijas birojā, Blaumaņa ielā 5a-43. Streika komiteja uz trešdien pēcpusdienā premjera Māra Kučinska (ZZS) birojā notikušajām sarunām nebija aicināta, tāpēc nekādas ziņas par tām nevar sniegt, apgalvots LĢĀA paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. «Streika komitejai un streikotājiem nav saistoši citu personu ieskati par streika organizāciju un norisi,» norāda LĢĀA. Sīkāku informāciju LĢĀA vadītāja šovakar nesniedza un uz telefona zvaniem neatbildēja.

Savukārt LĢĀA valdes loceklis Pauls Prinicis sacīja, ka

ģimenes ārsti ir ļoti dusmīgi par to, ka viņu intereses neņem vērā.

«Būtiski, cik nopietni Veselības ministrija, Ministru prezidents un valsts uztver to, ka mūsu pacients var nesaņemt ģimenes ārsta pakalpojumu. Ja to uztver kā nopietnu draudu, sarunām [par veselības aprūpes finansēšanas modeli] vajadzētu atsākties no tās vietas, kur noslēdzās pagājušajā nedēļā,» teica LĢĀA valdes loceklis. Viņš uzsvēra, ka

LĢĀA neatkāpsies no savām prasībām, jo streika komitejai dots mandāts cīnīties par 609 ģimenes ārstu interesēm, kas ir liela daļa no visiem ģimenes ārstiem.

LĢĀA valdes loceklis kritizēja to, ka veselības ministres plānos akcents tiekot likts uz stacionāro aprūpi. «Bez ģimenes ārsta nav kvalitatīvas veselības aprūpes sistēmas. Tieši otrādi, - ja gribam attīstīties, tad pasaules prakse saka, ka pie trūcīga finansējumu vislabāk ir attīstīt ģimenes ārstus, nevis padarīt mūs trūcīgākus,» viņš uzsvēra.

Princis uzskata, ka veselības ministres koncepcija paredz «iznīcināt» visu valsts veselības aprūpes sistēmā pēdējos 15 gados sasniegto,

pret ko ģimenes ārsti kategoriski iebilst.

Viņš sacīja, ka nākamnedēļ gaidāmajam streikam esot liels atbalsts, un dažādas pilsētās tas ir nospiedošs, piemēram, Kuldīgā, Talsos un Liepājā. Princis piebilda, ka ģimenes ārsti varētu apsvērt iespēju atlikt streiku tikai tad, ja viņu prasības par atalgojumu un veselības aprūpes modeli politikas veidotāji uztvers nopietni

LĢĀA šovakar izplatīja paziņojumu medijiem, kurā pateicās Paula Stradiņa klīniskās universitātes rezidentu padomei un Latvijas Jauno ārstu asociācijai par «izrādīto profesionālo solidaritāti

ģimenes ārstu streika organizācijas laikā». LĢĀA aicina Veselības ministriju, ārstniecības iestāžu vadītājus un augstskolu pārstāvjus pārtraukt «aizliegtu jauno ārstu ietekmēšanu».

Kā ziņots, trešdien pēcpusdienā Kučinskis uz iepriekš neplānotu tikšanos uzaicināja ģimenes ārstu organizācijas, bet LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide uz to neieradās. Pēc premjera teiktā, viņa sākotnēji piekrita, bet pēc tam Veides «advokāte teica, ka viņai neesot pienākums ierasties». Tāpēc saruna norisinājusies bez Veides klātbūtnes.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris

Apinis pēc tikšanās pauda, ka mediķu streiks varētu tikt atlikts līdz 22.jūlijam. Arī veselības ministre Anda Čakša uzsvēra, ka mediķu streiks būtu atliekams

līdz 22.jūlijam, kad Saeima otrajā lasījumā balsos par nodokļu reformu. Tajā pašā laikā ministre pateicās Apinim, kurš uzņēmās pildīt vidutāja pienākumus starp politikas veidotājiem un veselības nozari par iespējamu streika atlikšanu.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītāja Līga Kozlovska informēja, ka šodienas tikšanās ar premjeru bijusi konstruktīva un cerīga, kas liek apdomāt iespēju atlikt dalību streikā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu