Kučinskis sagaida no mediķiem priekšlikumus veselības aprūpes pilnveidošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) aicinājis mediķus būt atsaucīgiem, konstruktīvi sadarboties un sniegt priekšlikumus veselības aprūpes pilnveidošanai, informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Kučinskis paziņojumā pauda, ka valdība ir sākusi nopietnu darbu, lai sakārtotu veselības jomu, arī norādot uz Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē panākto vienošanos par atbalstu jaunajam nodokļu reformas modelim, kas sevī ietver arī būtiski lielāku un ilgtermiņā garantētu finansējuma palielinājumu veselības aprūpes sistēmai.

«Lai to panāktu, gan politiķi, gan Latvijas Darba devēju konfederācija, gan arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība - kurā ietilpst arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība - vienojās par nepopulāru lēmumu, tas ir, palielināt sociālās iemaksas par vienu procentpunktu,» pauda Kučinskis. Šī trīspusējā vienošanās nodrošinās, ka nākamgad veselības aprūpei tiks atvēlēts par 200 miljoniem eiro vairāk, no kuriem 80 miljoni eiro paredzēti tieši algu palielināšanai, izteicās valdības vadītājs, gan piebilstot, ka vēl ir jābūt pozitīvam Saeimas balsojumam, tomēr viņa pārliecību par to vairo fakts, ka pašreiz visas koalīcijas partijas ir paudušas apņemšanos šo reformas modeli atbalstīt.

Kučinskis aicinājumā ģimenes ārstiem rakstīja, ka patlaban izdarīts ir daudz, lai no nākamā gada situācija veselības aprūpē uzlabotos, tostarp attiecībā uz strādājošo atalgojumu. «Vienlaikus gan valdībai, gan politiķiem ir jāizdara savs mājasdarbs - jānodrošina, lai katra veselības aprūpes sistēmai atvēlētā centa izlietojums būtu caurskatāms. Respektīvi gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem ir jābūt skaidrībai, kur paliek viņu samaksātā nauda, bet to nevar nodrošināt, pilnvērtīgi nestrādājot ar e-veselības sistēmu,» izteicās premjers.

«Panāktās vienošanās ir trauslas, jo tās ietver nepopulārus lēmumus, tāpēc aicinu jūs, mediķus, būt atsaucīgiem un sniegt priekšlikumus, kā veselības aprūpi vajadzētu pilnveidot, lai tā būtu kvalitatīva un pieejama katram godprātīgam nodokļu maksātājam. Tādēļ es aicinu Latvijā strādājošos ģimenes ārstus atbalstīt to soli, ko jau līdz šim ir spēruši sociālie partneri, un nākt pretim sabiedrībai, izprotot patlaban valstī notiekošos procesus. Gan darba devēji, gan darba ņēmēji no nākamā gada par veselības aprūpi ir gatavi maksāt vairāk, saprotot situāciju nozarē,» tā skaidroja Kučinskis.

Premjers izteica pateicību visiem mediķiem, kuri ir pauduši atbalstu sāktajām reformām, norādot, ka darīs visu, kas ir viņa spēkos, «lai sakārtotu veselības jomu». «Man ir laba ministru komanda, kas tic, ka kopīgiem spēkiem mēs varam panākt uzlabojumus valstī, tāpēc aicinu arī katru no mediķiem uz konstruktīvu sadarbību,» rezumēja Kučinskis.

Kā ziņots, nodokļu reformā paredzēts, ka veselības nozares finansēšanai par procentpunktu tiks palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Savukārt drīzumā plānoti vairāki mediķu protesta akcijas. No 1.jūlija Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvji brīdinājuma akcijas veidā pārtraukts strādāt pagarināto normālo darba laiku. No 3.jūlija plānots ģimenes ārstu streiks, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 ārsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu