Vienīgo latviešu vidusskolu Bolderājā un Daugavgrīvā varētu pārveidot par pamatskolu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ATTILA BALAZS / MTI

Skolēnu trūkuma dēļ vienīgo latviešu vidusskolu Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimēs varētu pārveidot par pamatskolu, vēsta «Latvijas Avīze».

Konkrētajā apkaimē - Bolderājā un Daugavgrīvā - ir trīs skolas, divas mazākumtautību (krievu) un viena latviešu. Saskaņā ar Rīgas domes datiem, abas mazākumtautību skolas ir plašāk apmeklētas - Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā skolēnu kopējais skaits 2016.gadā bija 526, Rīgas 33.vidusskolā - 778. Savukārt vienīgajā latviešu skolā - Rīgas 19.vidusskolā - kopējais skolēnu skaits bija 277.

Šogad Rīgas 19.vidusskolas 9.klasi pabeidza 29 jaunieši, bet daļa no viņiem mācības izvēlējušies turpināt ģimnāzijās vai profesionālajās mācību iestādēs. Šis gads skolai kā vidusskolai var būt izšķirošais, jo 1.septembri vidusskolā nebūs ne 11.klases, ne 12.klases, un gan iepriekšējā mācību gadā, gan gadu vēl pirms tam skolēnu trūkuma dēļ nav atvērtas 10.klases, vēsta «Latvijas Avīze».

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) laikrakstam skaidro, ka konkrētajā skolā šobrīd nav pietiekami daudz skolēnu, lai atvērtu 10.klasi, tomēr pietiekšanās vēl turpinās. Ja skolēnu skaits būs pietiekams, klase tiks atvērta, viņa apliecināja.

Taču, ja pieteiksies tikai 12-13 jaunieši, tad tik mazas vidusskolas klases uzturēšana galvaspilsētā nebūtu lietderīga vairāku apstākļu dēļ, arī tādēļ, ka tik maza audzēkņu skaita dēļ būs grūti nodrošināt pastāvīgus skolotājus visiem priekšmetiem, norāda Aldermane. «Tie būs skolotāji, kas strādā vairākās skolās un tas savukārt ietekmēs izglītības kvalitāti. Jaunieši taču var braukt uz kādu citu skolu,» viņa pauž.

Aldermane gan mierina, ka neesot runa ne par slēgšanu, ne par likvidēšanu. «Ļaunākajā gadījumā 19.vidusskolu varētu pārveidot par pamatskolu,» uzsver domes pārstāve. Viņa arī aicināja nogaidīt līdz augustam, kad būs apkopoti pieteikšanās rezultāti un domes Izglītības departaments varēs lemt par vidusskolas klases izveidošanu vai neizveidošanu.

Skolas direktora pienākumu izpildītājs Gatis Simsons informēja, ka līdz 1.jūlijam mācībām vidusskolas 10.klasē bija pieteikušies 18 jaunieši. Saskaņā ar noteikumiem vidusskolas klasē jābūt vismaz 22 audzēkņiem.

Rīgas 19.vidusskolas atbalsta grupa nosūtījusi vēstuli Rīgas domei, aicinot saglabāt vidusskolas klases. Atbalsta grupa arī atsaucas uz Satversmes tiesas pasludināto spriedumu, ka Satversmei neatbilst valdības noteikumi par minimālo izglītojamo skaitu pašvaldības izglītības iestādes 10.klasē vai vidusskolā kopumā. Secinot, ka pašvaldībai nav jāievēro šie Ministru kabineta noteikumi, atbalsta grupa lūdz Rīgas domi izskatīt iespēju samazināt noteikto minimālo izglītojamo skaitu vidusskolas klasē, kā arī pagarināt 10.klases komplektēšanas termiņu līdz 21.augustam. Vēstuli esot parakstījuši vairāk nekā 200 skolēnu vecāki, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Bolderājā, Daugavgrīvā un Vakarbuļļi.

Vēstulē teikts, ja šī vidusskola tiks reorganizēta par pamatskolu, tad latviešu jauniešiem tiks liegta iespēja iegūt vidējo izglītību savā mikrorajonā. «Bolderājā un Daugavgrīvā darbojas divas mazākumtautību vidusskolas, kurās jau ir nokomplektētas vidusskolas klases. Ņemot vērā mūsu mikrorajona īpašo etnisko sastāvu, latviešu valodā runājošai sabiedrībai ir mazas izredzes skolai nodrošināt lielu skolnieku skaitu, jo šajā rajonā darbojas piecas pirmsskolas izglītības iestādes, no kurām tikai viena realizē izglītības programmu latviešu valodā,» teikts vēstulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu