Partija «Progresīvie» piketā pieprasīs ģenerālprokurora atkāpšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partija «Progresīvie» iesniegusi pieteikumu 13.jūlijā plkst. 8.30 pie Ģenerālprokuratūras organizēt piketu, lai pieprasītu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos saistībā ar prokuratūras neieinteresētību «oligarhu lietas» atklāšanā.

Partija norāda, ka Kalnmeiera pēdējo dienu izteikumi tikai apliecina prokuratūras neieinteresētību šī nozieguma atklāšanā.

Partijas valdes loceklis Mārtiņš Kossovičs norāda, ka vēl tikai pirms dažiem gadiem Latvijas Valsts prezidents bija spiests atlaist Saeimu, mobilizējot visu Latvijas sabiedrību, lai nepieļautu visaptverošu valsts izzagšanu. Ģenerālprokuroram šajā laikā būtu primāri jāveicina un jāatbalsta šī nozieguma patiesa atklāšana. Turpretī šobrīd Kalnmeiers rada iespaidu, ka Ģenerālprokuratūra ir darbojusies drīzāk valsts izzadzēju, nevis sabiedrības interesēs.

«Progresīvie» uzskata, ka Kalnmeieram ir jāuzņemas personiska atbildība un nekavējoties jāatkāpjas no amata, ļaujot prokuratūrai atsākt izmeklēšanas procesu ar jaunu iestādes vadītāju priekšgalā.

Ja Kalnmeiers vada iestādi arī turpmāk, ir apdraudēta sabiedrības uzticēšanās, ka «oligarhu lieta» tiks izmeklēta valsts un sabiedrības interesēs. Pašlaik ģenerālprokurors, ar savu rīcību un publiski paužot «oligarhu sarunu» izvērtējumu, apliecina savu neieinteresētību taisnīguma uzvarā. Lai arī aizritējušas jau 20 dienas, kopš sabiedrība aktīvi iepazīstas ar politiskās korupcijas aizkulisēm, Kalnmeiers atzinis, ka viņam neesot bijis laika iepazīties ar visām publiskotajām viesnīcas «Rīdzene» sarunām.

«Vēl līdz šai dienai prokuratūrai, kurai būtu jāuzrauga procesa virzība, nav pat skaidrs, vai sarunas, kuras nopludinātas, ir autentiskas vai nav, tādejādi ļaujot sarunās iesaistītajiem personāžiem, politiskajām partijām un to līderiem izvairīties no atbildības,» teikts partijas paziņojumā.

Kā ziņots, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu