Deputāts Kols: Nav pārliecības, ka EK neatprasīs vismaz daļu no patvēruma meklētāju uzņemšanas līdzfinansējuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nav pārliecības, ka Eiropas Komisija (EK) rudenī neatprasīs atmaksāt vismaz daļu no patvēruma meklētāju uzņemšanā piešķirtā Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma, sacīja Saeimas deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Septembrī EK varētu veikt secinājumus par to, kā dalībvalstis ir izpildījušas vienošanos par patvēruma meklētāju uzņemšanu. Saskaņā ar nosacījumiem piešķirtos vairākus miljonus eiro varēja atvēlēt patvēruma meklētāju pārvietošanai, palīdzībai mājokļa nodrošināšanā un integrācijai sabiedrībai. Tāpēc ir jautājums, vai ieguldītie līdzekļi uzņemšanas centrā «Mucenieki» tiks atzīti par izlietotiem atbilstoši ES nosacījumiem, pauda deputāts.

Viņš vērsa uzmanību arī Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumam, ka 2016.gadā patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna īstenošanas rezultātā neatbilstoši iztērēti 200 600 eiro.

Tāpat nav skaidrības, vai uz līdzfinansējuma lietu ietekmi var atstāt tas, ka Latvija rudenī varētu nebūt uzņēmusi visus patvēruma meklētājus, ko bija apņēmusies izmitināt, norādīja deputāts, piebilstot, ka daļa no atbraukušajiem cilvēkiem jau ir pametusi valsti. Iekšlietu ministrijas pārstāvji par šiem jautājumiem snieguši prezentāciju koalīcijas padomes sēdē, taču tā nav gaisinājusi bažas par EK iespējamo rīcību saistība ar minētajiem faktiem, piebilda politiķis.

Pašlaik no paredzētā 160 000 patvēruma meklētāju skaita ES dalībvalstis esot uzņēmušas apmēram 15%. Tāpēc ir arī cits jautājums, vai visus minētos apstākļus Komisija nevarētu izmantot, kā ieganstu jaunam priekšlikumam par patvēruma meklētāju uzņemšanas obligātajām kvotām, skaidroja Kols.

Kā ziņots, pēc nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK iniciatīvas 23 Saeimas deputāti ir nosūtījuši iesniegumu EK, aicinot apturēt plānoto sankciju noteikšanu Polijai, Čehijai un Ungārijai par patvēruma meklētāju neuzņemšanu.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā norādījusi, ka rīcības plāna «Personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā» izpildei 2016.gadā līdzekļi gandrīz divu miljonu eiro apmērā nav bijuši nepieciešami. No piešķirtajiem 7,29 miljoniem eiro 1,02 miljoni eiro jeb 14% tika atgriezti valsts budžetā, 698 000 eiro jeb 10% ar valdības lēmumu tika pārdalīti citiem mērķiem, bet 200 600 eiro jeb 3% izlietoti neatbilstoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu