Prezidentu un premjeru aicina uzņemties atbildību par «oligarhu lietas» virzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrība par atklātību «Delna» nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), aicinot uzņemties atbildību par «oligarhu lietas» tālāko virzību. Organizācija rosina arī pieprasīt zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) demisiju.

Vēstulē organizācija uzsver, ka, uzņemoties atbildību par minētās lietas tālāko virzību, tiks aizstāvēta Latvijas demokrātija un Satversme. Tāpēc «Delna», iestājoties par atklātību, tiesiskumu un demokrātiju, aicina Vējoni, Nacionālās drošības padomes sēdē prasīt konstruktīvu rīcību no izmeklēšanas iestāžu, tostarp Ģenerālprokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, vadītājiem.

Vēstulē norādīts arī uz atbalstu par mediju tiesībām informēt sabiedrību par notikumiem, kas saistīti ar publicētajām «Rīdzenes sarunām» un sabiedrības interešu pārkāpšanu.

Kučinskim «Delna» atgādina «Rīdzenes sarunās» minēto Latvijas amatpersonu – Dūklava un Auguļa – tikšanos ar Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieku Arkādiju Dvorkoviču 2016.gada augustā. «Par tikšanos iepriekš nebija informēta Ārlietu ministrija un Ministru prezidents nesniedza «Delnai» informāciju, kāpēc ministru tikšanās notika slepenībā, kādi jautājumi tika pārrunāti, kādas vienošanās panāktas. «Delna» aicina Māri Kučinski pieprasīt Jāņa Dūklava un Ulda Auguļa demisiju,» norādīja organizācijas pārstāve Liene Gātere.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri pirmdien konceptuāli atbalstīja partijas «Vienotība» priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā «Ir» publiskotajām «oligarhu sarunām».

Viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu