Saeimas opozīcijas partijām nav vienota atbalsta «oligarhu sarunu» parlamentārajai izmeklēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

«Vienotības» priekšlikumu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar žurnālā «Ir» publiskotajām «oligarhu sarunām» atbalstīs «Latvijas Reģionu apvienība» (LRA), neatbalstīs - partija «Saskaņa», savukārt partija «No sirds Latvijai» vēl nav izlēmusi savu nostāju minētā jautājumā.

LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga (LRA) aģentūrai LETA pastāstīja, ka frakcija noteikti atbalstīs «Vienotības» priekšlikumu izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

«Mēs esam gatavi to darīt, jo tas ir vienīgais iespējamais līdzeklis kā objektīvi noskaidrot patiesību. Tas ir jānoskaidro līdz galam ar visām iesaistītajām personām, kuras tiek minētas šajās sarunās un kuras varbūt tikai rada iespaidu, ka tur līdzās atradušās,» pauda Kleinberga.

Partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA pastāstīja, ka viennozīmīgi ir pret «Vienotības» priekšlikumu, jo netic, ka partija to dara «aiz laba prāta un lai izzinātu patiesību».

«Mūsuprāt viņi grib izmantot šādu nopludināšanas nozieguma iespēju, lai glābtu savu politisko nākotni,» uzsvēra Urbanovičs.

Viņš pauda, ka «Saskaņa» uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi skatās ar sapratni, bet bez lielas intereses. Tāpat frakcijas priekšsēdētājs piebilda, ka partija turēs īkšķus, lai kārtējo reizi parlamentārās izmeklēšanas lieta nepārvērstos par farsu.

Savukārt NSL Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) aģentūru LETA informēja, ka partijai rītdien paredzēta frakcijas sēde, kuras laikā tiks izrunāts jautājums par izmeklēšanas komisiju saistībā ar «oligarhu sarunām».

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri vakar konceptuāli atbalstīja partijas «Vienotība» priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā «Ir» publiskotajām «oligarhu sarunām», šodien pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja «Vienotības» pārstāvis Edvards Smiltēns.

Politiķis stāstīja, ka, ņemot vērā publicētās sarunas un sabiedrībā valdošo sašutumu, «Vienotība» koalīcijas partneriem piedāvāja veidot nopietnu parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimas deputāta Andreja Judina (V) vadībā.

«Vienotībai» divu nedēļu laikā jāsagatavo precīzu iesniegumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un tās mērķiem, kā arī jāsavāc komisijas izveidei nepieciešami 34 Saeimas deputātu paraksti.

Par komisijas izveidi parakstīsies «Vienotība» un nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). «Patlaban grūti spriest par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) parakstiem, jo politiskā apvienība šodien nepauda atbalstu parakstiem, bet gan apsolīja nelikt šķēršļus parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei,» teica Smiltēns.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka viņam nav iebildumu pret parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, tomēr viņš no «Vienotības» sagaida konkrētus mērķus un uzdevumus, ko komisija risinās.

«Līdzšinējā Saeimas parlamentāro izmeklēšanas komisiju prakse nav bijusi pārāk iedvesmojoša. Savukārt sarunu autentiskuma noskaidrošana patlaban ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzdevums, un birojs to darīs profesionāli. Bet neviens nevar liegt politiķiem nākt klajā ar savām iniciatīvām,» teica Kučinskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu