Dubeņu mežā varēja apmaldīties arī pieaugušais. Apmācīs, kā orientēties neskartā dabā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/bezvests.lv

Grobiņas novada Dubeņu apkārtnē vide ir tik neskarta, ka tajā varētu apmaldīties arī nepieredzējis pieaugušais, atzīst organizācijas «Bezvēsts.lv» brīvprātīgie, kas desmit dienu laikā Ivanu meklēja četras reizes. Būtiskākais secinājums: sabiedrība ir atsaucīga, bet nav sagatavota meklēšanai neskartās vidēs, piemēram, meža masīvā.

Meklēšanu apgrūtināja fakts, ka nācās virzīties pa grūti izstaigājamām dabas teritorijām, kur «cilvēks savu kāju nav spēris». Pārmeklēti tika vairāki desmiti kvadrātkilometru, tai skaitā purvi, ūdenskrātuves, aizauguši meži, briksnāji, pamestas celtnes, TVNET stāsta organizācijas «Bezvēsts.lv» meklēšanas grupas vecākais Aleksandrs Bogdanovs.

«Policija ieguldīja milzīgu darbu, analizējot videokamerās fiksēto. Sākumā meklēšana noritēja citās vietās. Diemžēl laikus neizdevās atrast zēna pēdas,» saka Bogdanovs, atzīstot, ka zēnam ļoti nepaveicās - viņš apmaldījās. Dubeņu apvidus ir mazapdzīvots, apkaimē ir biezs mežs. Šādā vietā nomaldīties var arī pieaudzis cilvēks, kurš neorientējas apvidū.

Pēc vērienīgajiem meklēšanas pasākumiem Liepājā, brīvprātīgo organizācija, kas darbojas jau astoņus gadus, secināja divas būtiskas tendences - cilvēki ir atsaucīgi un pretimnākoši, bet nav sagatavoti ieiet mežā. Jāņem vērā, ka Latvijā ir daudz vietu, kur daba ir neskarta. Lai orientētos šādā vidē, jābūt noteiktām zināšanām un iemaņām, skaidro Bogdanovs.

«Mēs pārmeklējām lielas platības - gājām pa purvainām vietām, arī tādām, kur varēja dziļi iestigt. Latvija ir bagāta ar neskartu dabu, bet šādā vidē ir grūti pārvietoties un orientēties.»

Tāpēc lai palielinātu meklēšanas pasākumu efektivitāti, tuvākajā laikā «Bezvēsts.lv» rīkos apmācības, kurās būs iespēja apgūt orientēšanās prasmes nepazīstamā apvidū, varēs uzzināt, kā nenomaldīties mežā, kā rīkoties, ja tas tomēr noticis, kā izdzīvot un sniegt pirmo palīdzību.

Organizācija izsaka pateicību visiem tiem, kuriem sirds neļāva palikt malā, tiem, kas ar savu ierašanos meklēšanas pasākumā pierādīja savu cilvēciskumu. «Bezvēsts.lv» novērtē policijas profesionālo darbību, Zemessardzes, NBS un citu struktūrvienību mijiedarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu