Lauksaimnieku NVO iebilst pret Dūklava demisijas pieprasījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas lauksaimnieku, zivsaimnieku, mežsaimnieku un pārtikas ražotāju pārstāvošās nevalstiskās organizācijas (NVO) ir nosūtījušas vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā iebilst pret atsevišķu politisko organizāciju un institūciju vēlmi pieprasīt zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju.

Vēstuli parakstījušas Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija, Latvijas Zivrūpnieku savienība, Latvijas Zemnieku federācija, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība un Lauksaimnieku apvienība.

Vēstulē uzsvērts, ka vēlme «šūpot» ministra krēslu, par pamatu ņemot sarunas, kuru prettiesiskās darbības vēl joprojām nav pierādītas, ir vēlme priekšvēlēšanu laikā musināt sabiedrību ar populistiskiem paziņojumiem un akcijām. «Saprotam, ka atsevišķi politiskie spēki pēc pašvaldību vēlēšanām vēl joprojām dzīvo eiforijā un ir vēlme aktīvi rīkoties, bet mums nav saprotams, kādēļ ir vēlme traucēt darbu ministram, kurš savus profesionālos pienākumus pilda ļoti augstā līmenī,» teikts vēstulē.

Tās autori uzsver, ka Dūklavs zemkopības ministra amata pienākumus pilda sešus gadus un šajā laikā ir pierādījis sevi kā kompetentu, zinošu un uz lauku attīstību vērstu politiķi. Vēstulē norādīts, ka Dūklavs ne tikai aktīvi ir aizstāvējis Latvijas lauksaimnieku, lauku uzņēmēju, pārtikas ražotāju un pārstrādātāju intereses Latvijas valdībā un Eiropas Savienībā, bet arī operatīvi strādājis, lai ar iespējami mazākiem zaudējumiem nozarēs novērstu virkni krīzes situāciju, kas izveidojās no Latvijas neatkarīgu iemeslu dēļ.

Pateicoties zemkopības ministra darbam, esot panākts atbalsts lauksaimniekiem, pārtikas ražotājiem un pārstrādātājiem pēc Krievijas ieviestajām ekonomiskajām sankcijām, piena cenu krituma pasaules tirgū, Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma un citiem nozares negatīvi ietekmējošiem faktoriem. «Šo situāciju risināšanā zemkopības ministra ieguldījums bija liels un nenovērtējams,» uzsvērts vēstulē.

Minētās nozares pārstāvošās NVO vēstulē arī pauž, ka zemkopības ministra pārraudzītajās nozarēs - lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, mežsaimniecībā, pārtikas ražošanā un pārstrādē - pieejamās Eiropas Savienības atbalsta finansējuma investīcijas attīstībā ir notikušas savlaicīgāk un mērķtiecīgāk nekā citās nozarēs.

Nozares organizācijas arī atzīmē, ka pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas, kas saistīti ar ministra pārziņā esošo nozaru nākotni, ministrs vienmēr ir konsultējies ar saistītajām organizācijām, uzklausot un ņemot vērā to viedokli.

Jau ziņots, ka sabiedrība par atklātību «Delna» ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), aicinot uzņemties atbildību par «oligarhu lietas» tālāko virzību. Organizācija rosina pieprasīt zemkopības ministra un satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) demisiju.

Vēstulē organizācija uzsver, ka, uzņemoties atbildību par minētās lietas tālāko virzību, tiks aizstāvēta Latvijas demokrātija un Satversme. Tāpēc «Delna», iestājoties par atklātību, tiesiskumu un demokrātiju, aicina Vējoni, Nacionālās drošības padomes sēdē prasīt konstruktīvu rīcību no izmeklēšanas iestāžu, tostarp Ģenerālprokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājiem.

Tāpat vēstīts, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu