Aptuveni 150 piketētāju pie Ģenerālprokuratūras pieprasa Kalnmeiera atkāpšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Aptuveni 150 cilvēki šorīt Rīgā pulcējušies piketā pie Ģenerālprokuratūras, lai pieprasītu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos saistībā ar «oligarhu sarunām» un to izmeklēšanu.

Piketētāji «bruņojušies» ar plakātiem, uz kuriem rakstīts, piemēram, «Ērikam nav laika», «Korupcija ir vēzis» un «Prom!». Piketētāji ik pa brīdim kopīgi skaļā balsī aicina ģenerālprokuroru iznākt ārā un skandina tautā zināmo dziesmu «Projām jāiet, projām jāiet!».

Pie piketētājiem atnākuši arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedri, Rīgas domes deputāti, bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Juris Jurašs un Juta Strīķe. Viņa kopā ar vēl kādu sievieti tur rokās plakātu, uz kura rakstīts «Prom!».

Piketētāji pārsvarā ir gados jauni cilvēki. Notiekošo uzrauga vairāki desmiti policistu. Viens no piketētājiem ir ietērpies kādam lielam dzīvniekam - zilonim vai dinozauram - līdzīgā kostīmā. Viņš arī bija spiests skaidroties ar policijas darbiniekiem, taču aizturēts netika.

Stundu ilgušais pikets noslēdzās mierīgi, un tā beigās akcijas rīkotāju pārstāvis aiznesa uz Ģenerālprokuratūru stilizētu iesniegumu par Kalnmeiera atkāpšanos, uz kura nepieciešams «vien ģenerālprokurora paraksts». Piketētāji atgādināja, ka patiesie darba devēji Kalnmeieram ir tauta.

Piketētāju pārstāvis megafonā arī mudināja ģenerālprokuroru nedomāt, ka šī būs vienīgā aktivitāte, ja viņš tomēr neatkāpsies no amata.

Kā ziņots, piketu pie Ģenerālprokuratūras rīko partija «Progresīvie». Piketa mērķis ir pieprasīt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos saistībā ar «oligarhu sarunām» un to izmeklēšanu.

Partija uzskata, ka Kalnmeiera izteikumi apliecina prokuratūras neieinteresētību šā nozieguma atklāšanā.

Partijas valdes loceklis Mārtiņš Kossovičs norāda, ka vēl tikai pirms dažiem gadiem Latvijas Valsts prezidents bija spiests atlaist Saeimu, mobilizējot visu Latvijas sabiedrību, lai nepieļautu visaptverošu valsts izzagšanu. Ģenerālprokuroram šajā laikā būtu primāri jāveicina un jāatbalsta nozieguma patiesa atklāšana. Turpretī šobrīd Kalnmeiers rada iespaidu, ka Ģenerālprokuratūra ir darbojusies drīzāk valsts izzadzēju, nevis sabiedrības interesēs, uzskata partija.

«Progresīvie» uzskata, ka Kalnmeieram ir jāuzņemas personiska atbildība un nekavējoties jāatkāpjas no amata, ļaujot prokuratūrai atsākt izmeklēšanas procesu ar jaunu iestādes vadītāju priekšgalā.

Ja Kalnmeiers vadīs iestādi arī turpmāk, ir apdraudēta sabiedrības uzticēšanās, ka «oligarhu lieta» tiks izmeklēta valsts un sabiedrības interesēs, izteicās Kossovičs. Pašlaik ģenerālprokurors, ar savu rīcību un publiski paužot «oligarhu sarunu» izvērtējumu, apliecinot savu neieinteresētību taisnīguma uzvarā.

Jau ziņots, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu