«Tautas sapulcē» kritizē un izūjina Vējoni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ceturtdienas vakarā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) rīkotās tautas sapulces dalībniekus uzrunāja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, atkārtoti aicinot «oligarhu sarunu» dalībniekus pašus vērtēt savu politisko atbildību, taču tika izūjināts un asi kritizēts, pieprasot no prezidenta skaidrāku un stingrāku nostāju pret «oligarhu sarunās» iesaistītajām personām.

Vējonis bija ieradies uz sapulci, taču uzstāties nebija plānojis. Politiķis uz skatuves tika uzaicināts ar vārdiem, ka beidzot pienācis laiks saņemt atbildes no prezidenta. Vējoni, kāpjot uz skatuves, pavadīja skaļi pasākuma dalībnieku saucieni.

Uzrunā Vējonis pateicās cilvēkiem par piedalīšanos tautas sapulcē un viedokļa paušanu, uzsverot, ka pasākuma apmeklēšana liecina, ka iedzīvotāji ir par tiesisku valsti. Politiķis atkārtoja pirms pāris dienām teikto, ka katram «oligarhu sarunās» iesaistītajam ir jāizdara secinājumi un jāuzņemas atbildība.

«Jūs esat par tiesisku, stipru valsti, es esmu par stipru, tiesisku valsti, tātad mēs kopā esam par stipru, tiesisku valsti. Mēs esam arī par atklātu sabiedrību, brīviem, neatkarīgiem medijiem, un, protams, ka stipras valsts pamatā ir tiesiskums,» piebilda Vējonis.

Vējonis atkārtoti teica, ka viņam Rīdzenes sarunas nav «absolūti pieņemamas». «Mēs esam vienā laivā un mēs visi raudzīsimies, lai sarunu izvērtēšanas process notiktu stingri, pēc tiesiskiem principiem. Es esmu pārliecināts, ka šodienu notikumi palīdzēs mums būs labākiem un kopā veidot stiprāku valsti,» sacīja Vējonis.

Vējonis norādīja, ka iesaistītajiem pašiem jāizvērtē sava atbildība, uz ko saņēma izūjināšanu un izsaucienus: «Mugurkaulu!»

Vējonis jau pirms pāris dienām tika izteicies, ka pilnīgi ikvienai tā dēvētajās «oligarhu sarunās» iesaistītajai personai, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās un jāskaidro sabiedrībai sava rīcība, uzņemoties atbildību par to. Viņš norādīja, ka jāturpina vērtēt «oligarhu sarunu» saturs un visi ar to saistītie notikumi. Vējonis arī izteica atbalstu Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei un aicināja Saeimas deputātus nekavēties ar tās izveidošanu.

Tāpat Valsts prezidents aicināja KNAB veikt visu sarunu izpēti kvalitatīvi un maksimāli ātri, lai pēc tam par to, kas ir vai nav bijis sarunās, varētu informēt gan sabiedrību, gan atbildīgās komisijas parlamentā, gan atbildīgos politiķus. «Līdzās tam ne mazāk svarīgi valsts nacionālās drošības interesēs ir arī izvērtēt visa procesa profesionalitāti, sniegt priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām ilgtermiņā un attiecīgi rīkoties,» iepriekš teica Vējonis.

Politiķis norādīja, ka mērķis ir stipra un tiesiska valsts, kurā visas amatpersonas strādā valsts interesēs. Tiesiskums ir jāievēro ne tikai situācijās, kad tas ir izdevīgi un ērti, bet arī tad, kad gribas kādu ļoti ātri sodīt, uzsvēra Valsts prezidents.

Vējonis «oligarhu sarunas» vērtēja kā nepieņemamas un neatbalstāmas. «Sarunas un politiķu piedalīšanās tajās vājina mūsu valsti. Stipra sabiedrība un atklātība lēmumu pieņemšanā, kā arī neatkarīgi mediji ir stipras valsts pamatā, un ikvienam bez izņēmuma jāstrādā valsts un sabiedrības labā, ar cieņu pret valsti un tās iedzīvotājiem,» norādīja Valsts prezidents.

JKP tautas sapulces dalībnieki norādīja, ka no prezidenta gaida stingrāku nostāju, piemēram, viņi vēlētos, lai prezidents pieprasa zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju.

Pēc Vējoņa uzrunas, uz skatuves kāpa JKP biedre, Rīgas domes deputāte, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece Juta Strīķe, kura arī kritizēja Vējoņa teikto. Strīķe uzsvēra, ka prezidents savā uzrunā nav paudis nekādu nostāju un joprojām nav pieprasījis iesaistīto ministru demisiju.

Īsi pēc tam politiskās runas beidzās un sapulces dalībnieki sāka izklīst. Pasākumam atvēlētais laukums bija pilns ar cilvēkiem, un to kopējais skaits lēšams līdz pat tūkstotim. Kopumā sapulce noritēja visai mierīgā gaisotnē, lai arī kritika atsevišķiem politiķiem tika izteikta gana asa.

Aģentūra LETA gan novēroja, ka kāds vīrietis bija nostājies netālu no Vējoņa ar provocējošu plakātu rokās, uz kura bija rakstīts, ka pasākums domāts JKP biedriem, Rīgas domes deputātiem, bijušajiem KNAB darbiniekiem Jurim Jurašam un Jutai Strīķei. Vīrietis ar uzrakstu plakātā abus deputātus aicināja nolikt mandātus Rīgas domē. Vīrieti pamanīja policijas pārstāvji, piegāja pie viņa, sāka sarunu un aicināja viņu pamest pasākuma vietu. Kāds no likumsargiem norādīja, ka plakāts esot provocējošs. Pēc apmēram piecu minūšu sarunas policijas pārstāvji pavadīja vīrieti ārpus pasākuma teritorijas.

Pirms tam sapulces dalībnieki pauda neapmierinātību ar valsts politisko vidi, kura atklājusies publiskotajās «oligarhu sarunās», novēroja aģentūra LETA. Sapulces gaitā uz laukumā esošas skatuves kāpa dažādi cilvēki, kuri, piemēram, pieprasīja zemkopības ministra Dūklava un satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) demisiju. Pēc šiem izsaucieniem sekoja atbalstoši sapulces dalībnieku saucieni.

Daudzi pasākuma dalībnieki rokās turēja plakātus, uz kuriem redzami tādi uzraksti kā "Pieprasām Kalnmeiera atkāpšanos!", "Nost ar "Saskaņu, Nacionālo apvienību, "Vienotību" un ZZS!", "Deputāti, ieklausieties tautas viedoklī!", "Mēs neļausi aizmirst!" un citi.

Līdzšinējais Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis sapulcē aicināja Latvijas medijus izmantot patlaban esošo situāciju un pašattīrīties. Viņš kāpa uz skatuves un pateicās žurnālistiem par publiskotajām «oligarhu sarunām», norādot, ka šis darbs ir izdarīts. Tomēr viņš piebilda, ka mediji ir arī daļa no problēmas, jo Latvijā «ir viens konkrēts politiķis Ventspilī, kurš ļoti apzinās mediju ietekmi».

Pēc Putņa paustā, Latvijas sabiedrība ir atkarīga no tā, cik godprātīgi strādā žurnālisti, tāpēc Putnis izteica pateicību tiem žurnālistiem, kas labi veic savu darbu, bet vienlaikus kritizējot viņus par nepietiekami asu vēršanos pret «pērkamo žurnālistiku». Putnis aicināja žurnālistus izvērtēt to atbildību un mācēt pateikt «Nē».

Lielākā daļa pasākuma dalībnieku bija vecāka gada gājuma cilvēki, taču viņu vidū bija arī māmiņas ar bērnu ratiem, kā arī kāds muzikants ar ģitāru. Uz tautas sapulci bija ieradies arī Rīgas domes «Vienotības» frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis, partijas «Latvijas attīstībai» valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes deputāts Juris Pūce, juriste Ieva Brante, aktieri Baiba Broka un Andris Keišs, Saeimas deputāti Eduards Smiltēns (V) un Mārtiņš Šics (LRA), kā arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Kā ziņots, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu