Latvijas vēstniecības AAE jauno telpu pielāgošana izmaksās € 223 tūkstošus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jauno Latvijas vēstniecības telpu Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) pielāgošana konsulārajām funkcijām un darbinieku drošības garantēšanai izmaksās 223 tūkstošus eiro, liecina informatīvais ziņojums, kuru otrdien, 18. jūlijā, skatīs valdība.

Ārlietu ministrija (ĀM) informē, ka šobrīd Latvijas vēstniecība AAE ir izvietota Dānijas vēstniecības telpās Abu Dabi, kur tiek nomāts viens birojs 45 kvadrātmetru platībā. Esošās telpas uzskatāmas par pagaidu risinājumu, jo tajās nav iespējams nodrošināt ne informācijas drošību, ne darbinieku un apmeklētāju fizisko drošību.

Tāpat tur nav iespējams uzstādīt nepieciešamās drošības sistēmas, tādējādi radot risku attiecībā uz piekļūšanu darba kabinetiem un ierobežojot apmeklētāju pieņemšanu. Dānijas vēstniecības telpas nav piemērotas arī konsulāro funkciju veikšanai, jo tās konsulārā nodaļa atrodas Dubaijā.

Ministrija ir atradusi jaunas telpas un noslēgusi nomas līgumu uz desmit gadiem, ar iespēju to pagarināt. Jaunās telpas atrodas Abu Dabi un ir labā tehniskā, kā arī vizuālā stāvoklī, tajās arī nav nepieciešams veikt kosmētisko vai kādu citu remontu. Ēkai ir divas ieejas, kas pilnībā nodrošina konsulāro apmeklētāju, vēstniecības apmeklētāju un darbinieku plūsmas. Telpas konsulārās daļas vajadzībām ir pilnībā nodalāmas no vēstniecības ēkas un teritorijas. Ēkā ir iespējams izvietot reprezentācijas telpas un birojus, kā arī izbūvēt serveru telpu un uzstādīt drošības sistēmas, skaidro ĀM.

Ministrija norāda, ka vēstniecības iekārtošanas kontekstā tiek ņemta vērā arī esošā ģeopolitiskā situācija Līča valstīs, kas strauji saasinājās jūnija sākumā, kad četras arābu valstis – AAE, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija, paziņoja par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru. Šīs valstis Kataras transportlīdzekļiem ir slēgušas savas ostas, lidostas, kā arī gaisa telpas. ĀM atzīst, ka Persijas līča valstu centieni izolēt Kataru nav nekas jauns, tomēr pašreizējā situācija, kad par iemeslu tiek minētas apsūdzības ekstrēmistu grupējumu atbalstīšanā, ir uzskatāma par draudīgu situāciju visam reģionam.

Ņemot vērā izveidojušos saspringto situāciju reģionā, ir nepieciešams nekavējoties veikt virkni drošību uzlabojošu pasākumu, lai garantētu Latvijas vēstniecības AAE un to darbinieku aizsardzību, uzsver ĀM.

Būtiska ir arī iespēja nodrošināt konsulāro funkciju veikšanu, kas līdz šim bija ievērojami ierobežota telpu nepiemērotības dēļ un nepietiekamā personāla skaita dēļ (līdz šim viens diplomāts konsulāros pakalpojumus sniedza amata apvienošanas kārtībā). Apvienotie Arābu Emirāti ir populārs Latvijas tūristu galamērķis, turklāt šogad plānotā tiešā airBaltic avioreisa Rīga – Dubaija atklāšana tūristu skaitu palielinās, vienlaikus radot lielāku pieprasījumu pēc konsulārajiem pakalpojumiem.

Lai jaunajās Latvijas vēstniecības AAE telpās nodrošinātu darbinieku un apmeklētāju fizisko drošību, informācijas sistēmu drošību, telpu ugunsdrošību, kā arī, lai jau 2017.gadā sāktu pilnvērtīgu konsulāro pakalpojumu sniegšanu Latvijas valstspiederīgajiem un ārvalstu pilsoņiem, ir nepieciešams papildu finansējums vēstniecības telpu pielāgošanai, kas, pēc šobrīd veiktām ministrijas aplēsēm, veidos 223 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu