Latvija aicina Krieviju nekropļot vēsturi, bet gan atzīt okupāciju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija aicina Krievijas Ārlietu ministriju (ĀM) nekropļot vēsturi, bet gan atzīt Latvijas okupācijas faktu, komentējot kaimiņvalsts paziņojumus pēc NATO publiskotās filmas par mežabrāļiem, portālam TVNET sacīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča padomnieks, preses sekretārs Mārtiņš Drēģeris.

Krievijas ĀM paziņojusi, ka NATO izveidotā filma par nacionālo pretestību Baltijā pēc PSRS okupācijas ir vēstures pārskatīšana. Kaimiņvalsts ministrija pauž, ka filmā par brīvības cīnītājiem nodēvēto karavīru rokas esot līdz elkoņiem notrieptas ar asinīm. Viņi esot vainojami desmitiem tūkstošu mierīgo iedzīvotāju nāvēs. Krievija uzskata filmu par māksliniecisku propagandu un piebilst, ka tajā nav atsauču uz dokumentiem, kā arī tā neaicinot uz diskusiju par vēstures notikumiem.

Latvijas ĀM savukārt uzsver, ka šādi Krievijas izteikumi nav nekas jauns, jo jau labu laiku redzami centieni reabilitēt komunistu un Staļina noziegumus. Latvija aicina Krieviju nekropļot vēsturi, bet gan atzīt okupācijas faktu.

«Acīmredzot Krievijas Ārlietu ministrijas acīs kož vēsturiskā patiesība. Un tas nav nav nekas jauns, jo jau labu laiku redzam centienus reabilitēt komunistu un Staļina režīma noziegumus. Vēlos atgādināt tikai dažus vēstures faktus, proti, PSRS pretlikumīgi okupēja Latviju, noziedzīgais [Josifa] Staļina režīms nogalināja un deportēja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, tādējādi izsaucot pamatotu pretestību. Varu tikai vēlreiz aicināt Krievijas kolēģus nekropļot vēsturi, bet gan atzīt Latvijas okupācijas faktu,» komentējot kaimiņvalsts ĀM paziņojumus, teica Rinkēviča padomnieks.

TVNET jau vēstīja, ka NATO izveidojusi īsfilmu par nacionālās pretošanās kustību jeb tā dēvētajiem mežabrāļiem Baltijā. Filmā izskaidrota partizānu rašanās un attēlotas iestudētas stilizētas cīņu ainas, kuras pavada bijušo nacionālās pretošanās kustību dalībnieku stāstītais par piedzīvoto. Viens no intervējamiem ir bijušais latviešu partizāns Arvīds Ēriks Bluzmanis.

Latvijas nacionālie partizāni bija cīnītāji, kas ar partizānu kara metodēm cīnījās pret padomju okupācijas varu pēc Otrā pasaules kara. Partizāni tiek saukti arī par mežabrāļiem, jo to apmešanās vietas galvenokārt bija mežu bunkuros.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu