NEPLP neplāno atcelt Āboliņu no Latvijas Radio pārraudzīšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) neplāno atcelt tās locekli Ivaru Āboliņu no Latvijas Radio (LR) pārraudzīšanas, šodien pēc NEPLP sēdes apliecināja padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Viņa sacīja, ka nozaru pārraudzība starp padomes locekļiem ir adekvāti sadalīta atbilstoši padomes locekļu iekšēji pieņemtajiem lēmumiem. Ķezbere uzskata, ka LR iepriekš publiski paustais aicinājums atcelt Āboliņu no LR pārraudzības, nebija korekts un pareizs, uzsverot, ka lemt tas par šāda veida soli ir NEPLP locekļu kompetencē.

Vienlaikus NEPLP priekšsēdētāja norādīja, ka pagājušajā nedēļā LR darbinieku publiskotā vēstule nebija pirmā reize, kad LR nāk klajā ar publiskiem paziņojumiem. Iepriekšējās NEPLP sastāvā LR jautājumi bija Aijas Dulevskas pārziņā, no kuriem viņa līdzīga gadījuma dēļ atteicās, tādējādi tiem nonākot Daiņa Mjartāna kompetencē. «Negrasāmies nedz Āboliņu atcelt, nedz kādu citu vietā ielikt,» uzsvēra Ķezbere.

Tāpat viņa skaidroja, ka padome negrasās atcelt lēmumu, kas saistīts ar LR valdes darba mērķiem un uzdevumiem 2017./2018.gadam, jo, pēc viņas teiktā, valdes mērķi un uzdevumi nav jaunievedums un tie pastāv, kopš LR valde sāka strādāt. NEPLP priekšsēdētāja norādīja, ka valdes locekļiem uzdotie uzdevumi ir jau ierakstīti darba koplīgumā, kas nav maināms darba kārtības aspekts.

Kā žurnālistiem pēc NEPLP sēdes sacīja LR žurnālists Eduards Liniņš, pagaidām nav iespējams skaidri teikt, vai iepriekš Āboliņam paustā LR darbinieku neuzticība vēl ir spēkā. Viņš uzsvēra, ka nevēlas runāt visu LR darbinieku vārdā, jo pagaidām LR darbiniekiem nav bijusi kolektīva apspriešana par nostāju šajā jautājumā. «Neuzticība tika izteikta kolektīvā vēstulē. Droši vien mums ir jādomā par savu viedokli,» skaidroja Liniņš.

Vienlaikus viņš norādīja, ka LR novērtētu, ja Āboliņš skaidrotu tos LR problemātiskos jautājumus, par kuriem viņš pēdējo nedēļu laikā ir izteicies vairākās mediju publikācijās, kas izraisīja LR darbinieku vēlmi izteikt neuzticību. «Tas daudz kam līdzētu,» uzsvēra žurnālists.

Liniņš aģentūrai LETA sacīja, ka pēc NEPLP paziņojuma cer, ka LR darbiniekiem veidosies dialogs ar Āboliņu, kurā viņš centīsies labot dažas no tām kļūdām, kuras viņš pieļāvis līdzšinējā komunikācijā.

Kā ziņots, LR darbinieki atklātā vēstulē pagājušajā nedēļā pauduši neuzticību LR kuratoram Āboliņam. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja LR pārstāve, vēstulē aicināts atcelt šā gada 6.jūlijā NEPLP apstiprinātos grozījumus sabiedriskā pasūtījuma daļā, ko 2017.gada īsteno LR, un apstiprinātos LR valdes mērķus un uzdevumus 2017./2018.gadam.

Neuzticība Āboliņam pausta pēc 11.jūlija LR arodbiedrības organizētās darbinieku kopsapulces, kurā piedalījās arī visi NEPLP locekļi.

Vēstuli LR darbinieki adresējuši Valsts prezidentam Raimondam Vējonim (ZZS), Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK), Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), Kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK), Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, NEPLP, tiesībsargam Jurim Jansonam, kā arī partiju «Vienotība», «Saskaņa». Zaļo un zemnieku savienības, Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»- «Tēvzemei un Brīvībai /LNNK», Latvijas Reģionu apvienības un «No sirds Latvijai» frakcijām.

NEPLP aģentūrai LETA norādīja, ka LR darbinieki, ar vēstuli vēršoties pret NEPLP locekli Ivaru Āboliņu, izdara pretlikumīgu politisko spiedienu, kas padomes ieskatā ir pretrunā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 57.pantu.

Tāpat NEPLP pauda viedokli, ka LR darbinieku vēstulē paustais nesaskan ar demokrātiskajās valstīs pastāvošo izpratni par mediju un politiskās varas šķirtību, kas ilgtermiņā var ietekmēt pašu sabiedrisko mediju neatkarību.

Āboliņš aģentūrai LETA paziņoja, ka LR darbinieku aicinājums atcelt padomes lēmumus ir pretrunā ar pastāvošo likumdošanu un NEPLP nolikumu. Tāpat viņš uzsvēra, ka NEPLP darba attiecību līgumā ar LR valdes locekli Sigitu Roķi ir skaidri noteikts, ka viņai ir pienākums pildīt NEPLP izvirzītos mērķus un uzdevumus.

Āboliņš uzsvēra, ka NEPLP atbildīgās jomas locekļu vidū ir sadalījusi vienmērīgi, vienlaikus aicinot neizdarīt politisko spiedienu uz viņu un padomi kopumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu